«فداء عبید» اولین زن فلسطینی در غزه که قرآن را به خط کوفی کتابت می کند

«فداء عبید» کتابت قرآن کریم به خط کوفی را آغاز کرده است تا نخستین زن در نوار غزه فلسطین باشد که قرآن را با خط کوفی کتابت کرده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از القدس العربی، «فداء عبیده» جوان فلسطینی آیات قرآن را از نسخه الکترونیکی مصحف به خط کوفی می نویسد. وی قبل از آغاز کتابت آیات قرآن روی کاغذهای سفید بزرگ، آن را بررسی کرده است. عبیده نخستین زن فلسطینی در نوار غزه است که قرآن دست نویس را به خط کوفی می نویسد. کتابت آن در اواخر سال 2023 میلادی به پایان می رسد.

 

عبید (28 ساله) با دقت فراوان کتابت آیات قرآن کریم را قبل از نوشتن با این خط عربی قدیمی و پیچیده آموزش دیده است. این تجربه در کتابت در نوع خود برای نخستین بار نیست، بلکه امتداد سلسله تجربیاتی است که عبید قبل از کتابت آیات به خط کوفی از سه سال پیش آغاز کرده است.

 

عبید برای کتابت از خط کش و مجموعه ای از قلم‌ها برای کتابت کلمات به خط کوفی کمک می گیرد. به طوری که به هر حرف طول و عرض معین چند سانتی متری یا کمتر می دهد.

 

عبید می گوید: اندازه و طول کلمات به طور نسبی تخمین زده می شود. به طوری که با کلمات مشابه مطابقت دارند. این قرآن الکترونیکی سال 2019 میلادی از کتابخانه ای در بغداد پایتخت عراق گرفته شده است. از این نسخه در فلسطین وجود ندارد.  با پایان کتابت کلمات، فاصله حروف با رنگ‌های مختلف پر می شود تا به طور واضح برجسته شود.

 

خط کوفی از قدیمی‌ترین خط‌های عربی است که در قرن هفتم میلادی در شهر کوفه در عراق به وجود آمد و در کتابت قرآن‌ها به طور خاص از آن استفاده شده است.

 

تجربه با شکوه

تجربه کتابت نسخه‌ قرآن کریم به خط کوفی دومین تجربه در زندگی عبید است، زیرا او پیش از این، قرآن را به خط عثمانی در فاصله بین سال 2014 میلادی تا اوایل سال 2019 میلادی کتابت کرد. عبید ایده کتابت قرآن کریم را زمانی آغاز کرد که مسابقه قرآن در سطح نوار غزه درحال برگزاری بود. در این مسابقه از عبید این سوال پرسیده شد که آیه قرآن « یوم تشهد علیهم ألسنتهم و أیدیهم) می فرماید که چه چیزی به قرآن ارایه کردی؟

 

اگرچه عبید حافظ قرآن بود و به عنوان سریع‌ترین حافظ در غزه در سال 2012 میلادی رتبه اول را کسب کرد.  این سوال مانند صاعقه بر سراو فرود آمد و در آن زمان سکوت کرد.

 

وی می گوید: در آن زمان نتوانستم به این سوال پاسخ دهم،این سوال در ذهن من ماند تا کتابت قرآن با خط عثمانی را برای نخستین بار در سال 2014 میلادی آغاز کردم.

 

قبل از شروع کتابت قرآن، عبید یک دوره آموزش خطاطی عثمانی گذراند که دو سال ادامه داشت.

 

وی درباره اولین تجربه اش می گوید: تاحدودی ترسناک بود، ترس اصلی در فراموش کردن یا اشتباه کردن در نوشتن برخی از اعراب ها یا حروف بود.

 

نوشتن یک صفحه برای عبید نزدیک به یک هفته کامل طول کشید، اما پس از آموزش، میانگین نوشتن آیات قرآن کریم در یک روز به یک جزء کامل رسید.

 

عبید می گوید: موفق شد ترسی را که در ابتدای کتابت داشت، به دستاورد تبدیل کند.

در سال 2019 میلادی، عبید اولین نسخه قرآن خود را به خط عثمانی در ورق A4 تحویل جمعیت دارالقرآن کریم و سنت داد که این اثر را بررسی کرد.

 

عبید می گوید: وزارت اوقاف و امور دینی غزه به من اطلاع داد که من اولین دختری هستم که قرآن را با رسم الخط عثمانی کتابت کردم.

 

در آن زمان، عبید برای گروهی از دختران الهام بخش شد، به طوری که به کپی و کتابت قرآن در منازل‌شان پرداختند تا حفظ قرآن را تثبت کنند.

در شبکه های اجتماعی پیام های متعددی از دخترانی دریافت کرد که کتابت قرآن را آغاز کردند. عبید معتقد بود که حفظ و تثبیت و کتابت قرآن امری مبارک است و انرژی مثبت و موفقیت می‌بخشد، به همین دلیل تصمیم گرفت قرآن را دوباره بنویسد اما این بار به خط کوفی.

 

 وقتی عبید این ایده را به علمای قرآن در غزه و دیگران ارائه کرد، به دلیل دشواری این نوع خوشنویسی، مورد تشویق قرار نگرفت، اما  با این حال، او به توانایی خود برای انجام این کار اطمینان داشت و در سال ۲۰۱۹ شروع به جستجوی نسخه ای از قرآن به خط کوفی کرد تا اینکه آن را در بغداد ییدا کرد.

 

سرگرمی و برکت

عبید بلافاصله پس از به دست آوردن نسخه الکترونیکی، شروع به مقایسه آنچه در آن نوشته شده بود، با قرآن کریم کرد و هنگامی که از صحت مطالب مندرج در آن مطمئن شد، به تمرین خط اقدام کرد.

 

این کار برای عبید دلهره آور بود، اما در عین حال لذت بخش و سرشار از برکت بود.

 

عبید می گوید: کتابت حروف به خط کوفی، برای کسانی به این نوع خط عادت ندارند، کمی سخت است».

 

این نسخه قرآنی به خط کوفی این بار بزرگ‌تر از قرآن دست نویس قبلی به خط عثمانی است.  این قرآن دست نویس به طول یک متر و عرض 70 سانتی متر خواهد بود.

 

در این مصحف، هر کلمه ای که به خط کوفی کتابت می شود، با خط عثمانی که به آن ضمیمه شده است، تا خوانش آن آسان شود.

 

 عبید، سمت چپ و پایین صفحه را به فضایی را برای تفسیر قرآن توسط امام «ابن کثیر» دمشقی اختصاص داده است، اما خط عثمانی. قرار است عبید در اواخر سال جاری این نسخه قرآن دست نویس رابه پایان برساند.

کد خبر 1244615

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha