خبرگزاری شبستان،جهان اسلام: نشریه فرانسوی «شارلی ابدو» همچنان به پخش پیام نفرت خود ادامه می دهد و برای این کار از هیچ اقدامی مضایقه نمی کند تا جایی که حتی قربانیان زلزله ویرانگر ترکیه را به سخره می گیرد.
این نشریه در توضیح کاریکاتور نژادپرستانه ای که منتشر کرده است،نوشت: نیازی به ارسال تانک نداریم.
شارلی ابدو در کاریکاتوری که اخیرا منتشر کرده ، هزاران قربانی ترک و سوری را که در پی زلزله های مرگبار کشته یا بی خانمان شده اند، مورد تمسخر قرار می دهد.
انتشار این کاریکاتور با انتقادات و خشم گسترده ای مواجه شده، زیرا بدیهی است که این اقدام با انگیزه گرایش های نژادپرستانه و ضد اسلامی که عمیقا در جامعه فرانسه ریشه دوانده ،انجام شده است.
تاریخ نفرت از مسلمانان از سوی فرانسه
توجه به پیامدهای استعمار فرانسه و تاریخ طولانی نگرش نژادپرستانه نسبت به مسلمانان، حتی شهروندان فرانسوی، در خود فرانسه بسیار مهم است. امپراطوری فرانسه زمانی بر سرزمین های وسیعی در شمال آفریقا و خاورمیانه حکومت می کرد و میراث استعمار نژادپرستانه آن زخم های عمیقی بر جای گذاشته که هنوز التیام نیافته است.
تاریخ نفرت از مسلمانان به نژادپرستی و تعصب ریشهدار آنها برمی گردد، به طوری که امروز بسیاری از مسلمانان هنوز در فرانسه با تبعیض روبرو هستند؛تبعیضی که در راس دولت فرانسه توسط «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری این کشور ترویج میشود.
سوریه بین سال های 1920 تا 1946 تحت قیمومیت فرانسوی ها بود.آنها بیش از یک ربع قرن به تلاش برای از بین بردن حاکمیت و حق تعیین سرنوشت سوری ها پرداختند.
این تاریخچه استعمار و نژادپرستی در جامعه مدرن امروزی فرانسه نفوذ کرده است و باعث شده سردبیران مجلاتی مانند شارلی ابدو فکر کنند که این نوع شیرین کاری نفرت انگیز اقدامی مطلوب و شایسته است.
علاوه بر این، اقدامات این مجله آشکارا مظهر نفرت افسارگسیخته نسبت به مسلمانان است. افزایش احساسات ضد مسلمانان یک مشکل فزاینده در فرانسه و بسیاری دیگر از کشورهای غربی است که با ترس و نفرت کاملا غیرمنطقی از اسلام و مسلمانان مشخص می شود.
این ترس و نفرت اغلب توسط کلیشه های منفی و اطلاعات نادرست دامن زده می شود و عامل اصلی به حاشیه راندن و تبعیض هایی است که مسلمانان نه تنها در فرانسه بلکه حتی فراتر از آن، با آن مواجه هستند.
شارلی ابدو با تمسخر قربانیان زلزله ترکیه و سوریه، نه تنها این کلیشه های منفی را تداوم می بخشد، بلکه به نفرت گسترده علیه مسلمانان در فرانسه و خارج از آن نیز کمک می کند.
تمسخر گروهی از مردم مردم صرف نظر از مذهب و قومیت آنها پس از یک فاجعه هرگز قابل قبول نیست، به عنوان مثال، زمانی که خود شارلی ابدو در سال 2015 مورد حمله قرار گرفت، ترک ها، نه در سطح ایالتی و نه حتی در سطح اجتماعی، دست به تمسخر نزدند برعکس، دیپلمات ارشد خود را برای نشان دادن همبستگی با فرانسه علیه تروریسم به پاریس اعزام کرد.
آسیب دیدگان زلزله های ترکیه و سوریه متحمل خسارات و صدمات شدیدی شده اند و شایسته است که با آنها با عزت و احترام رفتار شود. مسخره کردن رنج آنها نه تنها زشت است، بلکه این پیام را نیز می دهد که زندگی و تجربیات آنها و خانواده و عزیزانشان ارزش و احترام ندارد.
این نوع پیام به ویژه در بافت فرانسه و جامعه غربی که در حال حاضر عمیقا بر اساس خطوط نژادی و مذهبی تقسیم شده است، می تواند برای کل جهان مضر باشد.
طنز، ابزار قدرتمندی است و میتواند تاثیر عمیقی بر مخاطبان داشته باشد. طنز اغلب برای به چالش کشیدن قدرت و افشای بی عدالتی استفاده می شود. با این حال، وقتی از طنز برای مسخره کردن افرادی استفاده می شود که در حال حاضر به حاشیه رانده شده و آسیب پذیر هستند، فقط موجب آسیب بیشتر آنها می شود.
این امر به ویژه زمانی صادق است که افرادی که هدف قرار میگیرند قربانی یک فاجعه باشند، زیرا آنها در حال حاضر در یک وضعیت آسیبپذیر و پریشانی شدید هستند و ضربه زدن به افراد آسیبپذیر هرگز نگاه خوبی نیست.
میتوان گفت که نشریه هایی مانند شارلی ابدو چیزی بیش از یک پارچه ارزان قیمت نیستند که برای خندههای امثال فاشیستهای راست افراطی که از رنج مسلمانان لذت میبرند، طراحی شدهاند. در نهایت اینکه نام شارلی ابدو برای همیشه به خاطر شرارتهایش در تاریخ خواهد ماند.
نظر شما