ممیزی بعد از نشر حساسیت زاست/ نقد جایگزین ممیزی شود

خبرگزاری شبستان: یک نویسنده با بیان اینکه ناشران ما که در حال حاضر خود سانسور اند با ممیزی بعد از نشر خود سانسورتر می شوند، گفت: حیف است آثار نویسندگان توانمندی که نگاهی عمقی و جامع دارند، چاپ نشود.

محمد پور وهاب، سردبیر مجله سلام بچه ها و نویسنده کودک و نوجوان در مورد درستی یا نادرستی ممیزی بعد از نشر به خبرنگار شبستان گفت: با اینکه کتابهای کودک و نوجوان به دلیل موضوعیت خاص آن خیلی مشمول ممیزی نمی شود اما در کل با ممیزی مخالف هستم چون نویسنده و ناشر که خود را صاحب اثر می دانند بیشتر به فکر آبروی خود هستند و لذا در نوشتن و چاپ اثر خود دقت لازم را به عمل می آورند.

 

 نقد جایگزین ممیزی شود

پور وهاب با بیان اینکه نقد باید جایگزین ممیزی شود، اظهار داشت: اولا که نویسنده و ناشر به خاطر حفظ آبروی خود حاضر نیستند هر اثری تولید و چاپ کنند و دوما حتی اگر اثری سیاسی و ضداخلاقی هم چاپ شود، به هر حال نقد می شود و خواننده این اثر را پس می زند، بر این اساس دست نویسندگان برای نگارش باید باز باشد و نباید با ممیزی مانع کار آنها شد.

 

این نویسنده تصریح کرد: باید به نظر و عقاید هم احترام بگذاریم. در جلسات نقد کتاب افراد می توانند نظر خود را در مورد اثر اعلام کنند و می شود با احترام به نظر و عقیده نویسنده اثرش را نقد کرد و مخالفت خود را اعلام کرد.

 

 ممیزی یا جرح کتاب

وی با این اعتقاد که حساسیت های بیش از حد در ممیزی وجود دارد، عنوان کرد: گاهی طوری ممیزی صورت می گیرد که نویسنده می گوید" کتاب من جرح شده و دیگر کتابی که من نوشتم، نیست. کتاب آنطور که دلم می خواست در نیامده و ساختارش بهم ریخته است".

 

 آثار بزرگانی چون دولت آبادی در صف ممیزی ارشاد

به گفته این نویسنده کودک و نوجوان، نویسندگان بزرگی چون دولت آبادی 30 تا 40 اثر برای ممیزی در ارشاد دارند و واقعاً حیف است که این نویسندگان با تجربه که نگاهشان به مسایل کلی و جامع است و نه سطحی و یک سویه، چاپ نشود.

 

 وی با بیان اینکه تنوع دیدگاهها باید در نظر گرفته شود، بیان کرد: همیشه که نباید نوشته های ما نویسندگان خوشایند همه یا گروهی باشد. به هر حال تنوع لازم است و باید راه را برای بروز دیدگاههای مختلف باز کرد.

 

 

 نظر اجمالی برای نشر کتاب کافیست

این نویسنده با اشاره به لزوم وجود یک سری ملاحظات در نشر کتاب، تصریح کرد: برای چاپ کتابها یک نظر اجمالی لازم است که اثر ضداخلاقی و منافات با دین و مذهب ما نباشد مثلاً در کارهای مذهبی باید توجه شود که کتبی علیه تسنن یا سایر مذاهب چاپ نشود زیرا مذاهب گوناگونی در جامعه ما زندگی می کنند و چاپ این نوع کتابها باعث اختلاف و بر هم زدن وحدت در جامعه اسلامی می شود.

 

وی با بیان اینکه ممیزی بعد از نشر وضعیت نشر را بدتر می کند، اظهار داشت: ناشری که بر روی کتابی سرمایه گذاری کرده و سه هزار نسخه از آن را چاپ کرده است با ممیزی بعد از نشر، ممکن است نظر به جمع آوری کتاب باشد و در این صورت آسیب می بیند.

 

 ممیزی بعد نشر حساسیت بیشتری ایجاد می کند

پور وهاب با اعتقاد به اینکه ممیزی بعد از نشر حساسیت زاست، گفت: وقتی جمع آوری کتاب ابلاغ می شود، حساسیت بیشتری ایجاد می شود و همه کنجکاو می شوند که در کتاب چه بوده است که باید جمع آوری شود و عده ای سعی می کنند تا قبل از جمع آوری، آنرا تهیه کنند.

 

 ممیزی بعد نشر ناشران دست به عصای ما را خود سانسورتر می کند

این شاعر با بیان اینکه ناشران ما بدون ممیزی بعد از نشر خودسانسور هستند، تصریح کرد: در حال حاضر ناشران ما خودسانسوری می کنند چه برسد به اینکه ممیزی بعد از نشر شود. کار مولانای یا قابوس نامه ای که برای کودکان و نوجوانان انجام دادم چند قصه اش توسط ناشر سانسور شد. همین الان ناشران از ممیزی واهمه دارند و خود سعی می کنند سانسور کنند و دست به عصار راه می روند.

 

پوروهاب با اعتقاد به اینکه ناشران هم از ممیزی بعد از نشر استقبال نخواهند کرد، افزود: ناشران ما که در حال حاضر خود سانسور هستند با ممیزی بعد از نشر خود سانسورتر می شوند و حتی محتاط تر می شوند و چاپ برخی کتب را تقبل نمی کنند و حساسیت بیشتری نسبت به چاپ کتاب پیدا می کنند.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 286794

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha