خبرگزاری شبستان: دیدار با رهبر معظم انقلاب همه ساله برای فعالان در عرصه مقدس قرآن تعیین کننده نقشه راه برای گام نهادن در مسیرهای جدید در راستای تحقق اهداف کلان نظام اسلامی در ارتباط با این حوزه مقدس است، تا جایی که تمامی اعضای جامعه قرآنی کشور اذعان دارند که اگر نبود منویات، مطالبات و راهگشایی های رهبری چه بسا ایران اکنون در این جایگاه از فعالیت های قرآنی نایستاده بود.
ایشان بیش از هر چیز بر گسترش کمی حافظان کتاب الهی در کشور تاکید داشتند و تربیت 10 میلیون حافظ را از اهداف کلان نظام در این عرصه برشمردند.
امری که از دیرباز مورد تایید و تاکید فعالان قرآنی نیز بوده است اما تصریح رهبری و تاکید ایشان همراه با اعلام آمار دقیق آنها را به تکاپو انداخته تا بتوانند با برنامه ریزی های صحیح و کاربردی به این مطالبه برحق که از رسالت های ایران به عنوان ام القری جهان اسلام محسوب می شود، جامه عمل بپوشانند.
البته در این مسیر بهره گیری از نظرات کارشناسانی که پیش از این به این ضرورت در ایران اسلامی برخورد کرده و در مسیر پاسخگویی به آن گام نهاده اند امری اساسی است که مسئولان تصمیم ساز و تصمیم گیر نباید از آن غفلت کنند.
از این رو در گفت و گویی صمیمانه با حسین طرقی، نفر دوم رشته حفظ در مسابقات بین المللی قرآن جمهوری اسلامی که علاوه بر این در مسابقات مختلف کشوری و بین المللی رتبه های نخست را کسب کرده است به بحث درباره راهکارهای تحقق این مطالبه رهبر معظم انقلاب و موانع احتمالی بر سر راه آن پرداختیم؛ آنچه می خوانید مشروح این گفت و گو است:
• حفظ شاخصی اساسی در انس با قرآن
سوال: تاکید رهبر معظم انقلاب بر گسترش آموزش های حفظ قرآن در کشور به ویژه از طریق تربیت حفاظ و افزایش کمی آنها از چه ضرورت هایی ناشی می شود؟
بحث حفظ مسئله ای ریشه ای و بنیادین در علوم قرآنی است و هر فردی بخواهد در این میدان وارد شود باید به حفظ آیات الهی به عنوان اصلی اساسی بنگرد، چراکه حافظان قرآن در کنار بهره مندی از توانایی های بیشتر، از امکان رشد بالاتری نیز برخوردار هستند. علاوه بر آنکه حفظ در علوم قرآنی دارای ریشه و مبنا شناخته می شود در انس با آیات الهی به عنوان ابزاری اثرگذار در تسهیل روابط فردی و اجتماعی انسان ها نیز موضوعیت دارد از این رو این تاکید رهبری بر افزایش تعداد حافظان قرآن و گسترش دامنه آموزش های حفظ در کشور می تواند به عنوان شاخصی برای انس هرچه بیشتر جامعه با آیات نورانی وحی نگریسته شود.
• اقدامات اشتباه دلزدگی ایجاد می کند
سوال: رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر خود با جامعه قرآنی تنها به تاکید بر تربیت حفاظ اکتفا نکردند و رقم 10 میلیون نفری را به عنوان حداقل تعداد حافظان کلام وحی در ایران اسلامی اعلام کرده اند، به نظر شما از طریق اتخاذ چه راهکارهایی می توان به این مهم جامه عمل پوشاند؟
این تاکید و تصریح در تعداد، بی شک به دلیل وضع مطلوب و آماده جامعه و نیز برخورداری از منابع بودجه ای مناسب است، البته در این مسیر باید سازمان های متولی همچون دارالقرآن الکریم و اوقاف و امور خیریه با جدیت وارد عمل شوند نظیر آنچه در امر نهضت قرآن آموزی رخ داد و اگرچه نتوانست تمامی اهداف را محقق کند، ولی می توان آن را موفق ارزیابی کرد.
از این رو ایجاد مراکز آموزشی قوی و برخوردار از کادر مجرب و تخصصی در تمامی نقاط کشور دارای ضرورتی انکارناپذیر در این مسیر است چراکه بعضا دیده می شود حتی در تهران به عنوان پایتخت مراکز آموزش حفظ در برخی مناطق وجود ندارد و علاقه مندان برای استفاده از دوره های آموزشی باید سختی های بسیار را متحمل شوند.
علاوه بر این باید بر فعالیت و نوع عملکرد دستگاه های شناخته شده و فعال در این عرصه نیز نظارت شود تا خدای ناکرده انجام برخی اقدامات اشتباه به دلزدگی و یاس علاقه مندان منجر نشود و بتوان در در آینده ای نزدیک و با عزمی همگانی به خواسته برحق رهبر معظم انقلاب جامعه عمل پوشاند.
• بی توجهی به حفاظ در اعزام های تبلیغی آنها را بی انگیزه می کند
سوال: با گذشت بیش از 3 دهه از عمر پربرکت انقلاب و حکومت نظام اسلامی بر کشور خوشبختانه در امر قرائت قرآن اقدامات موثری انجام شده که توانسته نام ایران را در جهان اسلام پرآوازه کند امری که چندان درباره حفظ مصحف شریف صادق نیست، این نقیصه ریشه در چه کوتاهی و یا مشکلی دارد؟
باید توجه داشت در رشد و توسعه یک زمینه عوامل متعددی اثرگذار است که عرضه حفظ قرآن نیز از این قاعده مستثنی نیست، یعنی برای گسترش کمی و کیفی حفظ کتاب الهی در ایران اسلامی باید در کنار ایجاد مراکز آموزشی تخصصی و دارای کادر مجرب، حمایت مالی و توجه مسئولان همراه با سیاستگذاری صحیح نیز وجود داشته باشد. که از جمله این سیاست ها اعزام های تبلیغی چهره های قرآنی به خارج از کشور در مناسبت های مختلف همچون ماه مبارک رمضان و یا آیین عبادی سیاسی حج است که متاسفانه حافظان کلام الهی چندان در آنها دیده نمی شوند و معمولا بالغ بر 90 درصد از اعضای کاروان های اعزامی را قاریان تشکیل می دهند که این مسئله در کاهش و بعضا تخریب انگیزه حافظان قرآن تاثیری مستقیم دارد. این تبعیض در ارتباط با قاریان بیشتر به چشم می خورد چراکه دیده می شود که قاریان قرآن کم سابقه در اعزام های متعدد دارای جایگاهی ثابت هستند حال آنکه حفاظ باسابقه در این اعزام ها دیده نمی شوند.
این نوع سیاستگذاری به مرور زمان دلسردی ایجاد می کند البته نباید حاشیه هایی اینچنینی بر انگیزه حافظان کلام الله اثرگذار باشد اما نمی توان برای تغییر نگاه اشتباه مسئولان تصمیم گیر این عرصه نیز تلاش نکرد چراکه متاسفانه آنها به اثرگذاری تبلیغی قاریان بیش از حافظان اعتقاد دارند در حالی که بنابر رای و نظر قراء اجرای برنامه فاخر توسط حفاظ از تاثیرات بیشتر و بهتری در عرصه تبلیغ برخوردار بوده و به مراتب با جذابیت بیشتری همراه است.
اما با وجود انتقال این گلایه ها و نواقص به مسئولان ذیربط تاکنون اقدامی برای رفع این نقایص و تبعیض های ناشی از آن گرفته نشده است و این در حالی است که رهبر معظم انقلاب بر اثرگذاری تبلیغی حفاظ بیش از قاریان اعتقاد دارند و مسئولان با این نگاه در حقیقت برخلاف رای و نظر رهبری عمل می کنند.
• حفظ قرآن در کنار جذابیت های بالقوه دارای ریشه علمی است
سوال: اختصاص امتیازات ویژه به حافظان قرآن همچون اعطای مدرک تخصصی به آنها از سوی سازمان دارالقرآن الکریم و یا معافیت مالی از تحصیل در مراکز آموزش عالی کشور در انگیزه بخشی به علاقه مندان برای قدم نهادن در این مسیر چقدر اثرگذار است؟
حفظ قرآن در کنار جذابیت های بالقوه دارای ریشه علمی نیز است، چراکه حافظان کتاب الهی برای تثبیت آنچه در ذهن دارند نیازمند توجه به مفاهیم وحی و درک آنها نیز هستند و این مهم از طریق تکیه بر مفاهیم و کار بر آنها محقق می شود. از این رو و به دلیل نیازمندی حفاظ به انگیزه در امر تثبیت محفوظات خود در نظر گرفتن امتیازات ویژه برای آنها می تواند بسیار راهگشا باشد. از جمله این امتیازات اعطای مدرک تخصصی به حافظان کتاب الهی البته پس از طی مراحل مختلف آزمون است.
اما آنچه در این میان بیش از خود مدارک اعطایی اهمیت دارد برخورداری این مدارک از جایگاه قانونی و ضمانت اجرایی است، چراکه اغلب سازمان ها و دستگاه های دولتی به بهانه عدم دریافت ابلاغیه های قانونی از پذیرش این مدارک سرباز زده و آنها را معتبر نمی دانند و این در حالی است که در مقایسه با مدارک دانشگاهی، کسب این مدارک با سختی بیشتری همراه است که مقایسه افراد دارای مدارک دکترا دانشگاهی با دارندگان مدرک درجه یک سازمان دارالقرآن الکریم که معادل دکترای دانشگاهی است و در این سال ها تنها یک نفر به کسب آن موفق شده این مهم را تایید می کند.
متاسفانه عدم پذیرش این مدارک از سوی دستگاه ها و نهادهای دولتی در طولانی مدت به تضعیف روحیه و انگیزه حفاظ قرآن می انجامد و باعث می شود تا تمایل کافی برای ادامه مسیر در آنها وجود نداشته باشد؛ از این رو امید است تا دستگاه های مربوطه با نگاهی جدی و واقع گرایانه به مدارک تخصصی حفظ نگریسته و شان و جایگاه حافظان قرآن را همطراز قوانین مصوب رعایت کنند و تنها به حرف و منبر بسنده نکرده و در عمل اهتمام خود را به گسترش تعداد حفاظ کتاب الهی نشان دهند.
علاوه بر این و همسو با تاکید روایات برای در نظر گرفتن جایگاه اشرافیت برای حافظان قرآن باید در ادرات و دستگاه های دولتی به حافظان قرآن با دیده مقامات عالی رتبه نگریسته شده و شان آنها حفظ شود.
پایان پیام/
نظر شما