کارگاه نقالی و پرده‌خوانی در یزد برگزار شد

کارگاه تخصصی نقالی و پرده‌خوانی با هدف حفظ و ترویج این هنر آیینی با حضور مرشد قاسم هاشمی در حوزه هنری یزد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از یزد، به نقل از روابط عمومی حوزه هنری استان یزد، کارگاه آموزش نقالی با عنوان «سیری در پیدایش آیین کهن پرده‌خوانی، تاریخچه و ساختار آن در نقالی» با حضور مرشد قاسم هاشمی (زرین کلاه) و جمعی از هنرمندان عرصه نقالی، پرده‌خوانی، شاهنامه‌خوانی، تعزیه، هنرهای نمایشی و علاقه‌مندان در سالن نارنجستان حوزه هنری یزد برگزار شد.

قاسم هاشمی در کارگاه در خصوص تاریخ پیدایش آیین پرده‌خوانی از دوره صفویه، ارتباط آن با هنرهایی مانند شمایل‌خوانی، شمایل‌گردانی، سخنوری، چگونگی اجرا و کیفیت مجلس پرده‌خوانی، اجزای تشکیل دهنده این هنر اصیل و ساختار آن در نقالی مطالبی را بیان کرد.

وی گفت: نقالی شاخه‌های متعدد دارد که یکی از آن‌ها پرده‌خوانی است و باید بر اساس قواعد و قوانین مختص خودش اجرا شود.

این هنرمند با بیان این که نقالی با نمایش فرق دارد، اظهار داشت: نقالی نمایش نیست و نقال هم بازیگر نیست.

هاشمی با اشاره به تعریف‌های غلطی که در مورد نقالی وجود دارد، بیان کرد: نقالی، سخنوری است و نقال یک سخنور جامع‌الشرایط است؛ نقال، علاوه بر سخنوری در زمینه داستان‌سرایی و قصهگویی هم مهارت و تسلط دارد.

وی اظهار داشت: نقالی به لحاظ محتوا و مضمون به بخش‌هایی همچون نقالی مذهبی، تاریخی، آیینی و غیر آیینی، تقسیم می‌شود.

این مدرس نقالی و پرده‌خوانی تصریح کرد: اصلا ما نقالی نو یا نوین نداریم. زیبایی نقالی به کهنه بودن، موزه‌ای بودن و حفظ اصالت آن است و کسانی‌که می‌خواهند در این عرصه فعالیت کنند باید با آموزش و مهارت‌افزایی، توان اجرای نقالی اصیل را به دست آورند.

هاشمی، بدعت و اعمال سلیقه را آفت نقالی دانست و گفت: اگر اعمال سلیقه‌ای هم صورت می‌گیرد باید محدود و در قالب چارچوب، معیار و ساختار معین باشد.

وی با اشاره به محدود بودن موسیقی در نقالی، نوای نی را بهترین موسیقی برای این هنر آیینی دانست.

وی همچنین تعدادی از منابع و کتاب‌های مرتبط با نقالی و پرده‌خوانی را معرفی کرد.

هاشمی در بخش دیگر سخنان خود به ظرفیت‌های هنری و ادبی استان یزد اشاره کرد و گفت: در سال‌های اخیر، نیروهای جوان و مستعد این استان، بیشتر به هنرهای آیینی بویژه نقالی و پرده‌خوانی رو آورده‌اند و یک نفر از این هنرمندان در سال 98 علاوه بر فراگیری و آموزش نقالی و پرده‌خوانی، در عرصه ملی و بین‌المللی نیز خوش درخشید که نویدبخش ظهور استعدادهای خوبی در این عرصه است.

وی افزود: امیدوارم با آموزش، تبلیغات و مساعدت مسئولان، نقالان و پرده‌خوان‌های بیشتری از استان یزد به کشور معرفی شوند.

به گفته این مدرس نقالی و پرده‌خوانی همه علاقه‌مندان بویژه هنرمندان نمایشی، می‌توانند با فراگیری آموزش‌های لازم، علاوه بر فعالیت در رشته هنری خودشان، در حوزه نقالی و پرده‌خوانی هم که یک هنر آیینی و فرهنگی است، فعالیت کنند.

وی در ادامه بر اساس «پرده کربلا» به صورت عملی بخش‌هایی از این واقعه را تبیین و تشریح کرد.

این کارگاه با هدف ارتقای توانمندی استعدادهای هنر نقالی، پاسداشت فرهنگ غنی ایرانی ـ اسلامی، حفظ، زنده نگه‌داشتن و اشاعه این هنر آیینی به همت واحد هنرهای نمایشی حوزه هنری یزد برگزار شد.

کد خبر 934070

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha