رونمایی از مرحله نخست کدگذاری تقسیمات کشوری/ تشریح نقش نظام مطلوب تقسيمات كشوري در توسعه پايدار و متوازن کشور

مدير كل تقسيمات كشوري همزمان با هفته دولت به تشریح نقش نظام تقسیمات کشوری در توسعه پایدار و متوازن کشور پرداخت و از رونمایی از مرحله نخست کدگذاری تقسیمات کشوری خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، سید سعید جلالي مدير كل تقسيمات كشوري همزمان با هفته دولت به تشریح نقش نظام تقسیمات کشوری در توسعه پایدار و متوازن کشور پرداخت.


وی تقسیمات کشوری را ساماندهي فضاي سرزمینی به منظور مدیریت و بهره مندي از آن تعریف کرد و گفت: در ساماندهي فضا، امر خدمات گيري براي جامعه تسهيل مي شود و دولت ها نيز اعمال حاكميت درست سرزميني از حيث ايجاد امنيت اجتماعي و ملّي، اداره مطلوب جامعه و خدمات رساني مطلوب انجام مي دهند.

جلالي با اشاره به اینکه ارتباط غیرمستقیمی می تواند میان سياست گذاري حوزه تقسیمات کشوری با امور خارج از مرزها وجود داشته باشد، به بیان نمونه هایی در این راستا پرداخت و گفت: بعضاً سرقت يا تحريف نام هاي عناصر تقسيمات یک کشور توسط همسايگان خسارت بار است و ممكن است در آينده مشکلاتی را براي آن كشور ايجاد نمايد؛ اينجاست كه يونان نسبت به نام مقدونيه در كشور همسايه خود واكنش نشان مي دهد و درست يا غلط اين نام را بخشي از ميراث ملّي خود مي داند و براي پذيرش آن شرط و شروط مي گذارد.


وی در همین راستا ادامه داد: ايران كشوري طبيعي و تاريخي است و مرزهاي تمدني آن فراتر از مرزهاي سياسي آن است، اينجاست كه مسئوليت ما از جهاتي بيشتر مي شود؛ چراكه هم بايد حافظ ميراث فرهنگي خودمان باشيم و هم نسبت به حوزه تمدنی مان احساس تعلق نماييم. بعضاً دشمنان براي ضربه زدن به انسجام ملّي در ايران اين فرصت تمدني و اشتراك تاريخي را تبديل به تهديد مي كنند كه هوشياري همگان، به ويژه سياستگذاران تقسيماتي را مي طلبد.


مدیرکل تقسیمات کشوری با اشاره به اینکه ۴۵۰ شهرستان، ۱۱۰۵ بخش و ۱۳۶۶ شهر در کشور داریم،  ملاك تبديل روستاها به شهر را تغييرات در حوزه مناسبات اجتماعي و معیشتی ، كالبدي و خواست و آمادگی اجتماعي در چارچوب قانون با رسیدن به حداقل جمعیتی اعلام کرد و گفت: يكي از شاخص هاي ياد شده در قانون جمعيت است؛ به هرحال، نقطه شهري جداي از جمعيت و درخواست ها، به صد زبان، نشان از شهر دارند، به عبارتي: در نظر ما نه شهر به ذات شهر بودن دارای ارزش است نه روستا بودن نشان ضعف. هر كدام شكلي از زندگي و لازم و ملزوم همديگر هستند.


جلالی با بیان اینکه خردكردن در تقسيمات كشوري يك ارزش نیست بلکه يك ضرورت است، هدف از این کار را، نزديكي به عدالت تقسيماتي (سرزمینی و جغرافیایی) كه خود شكل هاي ديگر از عدالت را به ارمغان می آورد، اعلام کرد و گفت: اگر به اسامي ايجادي ها در سطح بخش و شهرستان نگاه كنيد، بيشتر آنان را در نقاط مرزي و يا كمتر توسعه يافته مي بينيد و اين موضوع از جهات گوناگون داراي اهميت و پيام است. توصيه وزير كشور و سياست دولت بر توانمند سازي مناطق محروم بود و تقسيمات كشوري مهمترین بستر برای پیشبرد همين سياست است.


وی درخصوص آخرین وضعیت لایحه تقسیمات کشور نیز گفت: این لایحه پس از انجام كار كارشناسي با امضاء وزير كشور براي هيأت دولت ارسال شده است.



جلالی ادامه داد: در تدوین این لایحه ضمن دعوت از علاقمندان از طریق پورتال وزارت كشور برای اعلام نظرات خود، از نظرات استان ها و نخبگان استاني نیز استفاده شد. هم چنين چندين پروژه مطالعاتي در پشتيباني از آن انجام شد.
 


مدیرکل تقسیمات کشوری رابطه ميان تمركز گرايي اداري در ایران با نظام تقسيمات كشوري را رد کرد و گفت: نظام فعلي تقسيمات كشوري در ايران هم مستعد تمركز گرايي  است  و هم تمركز زدايي. بستر تقسيمات كشوری مانند يك بزرگراه است؛ مي توانيد وسيله اياب و ذهاب را خودتان اختيار نماييد. اگر ميل به سپردن اختيار و توزيع قدرت و تصميم گيري داريد، نهادها و پهنه تعريف شده اند يا بالعكس.



جلالی با بیان اینکه تقسیمات کشوری نیز نیاز به اصلاح دارد امٌا تغييرات پايه اي نه، گفت: مهم اين است كه مدل مورد استفاده شما در ارتباط با تجربه هاي تاريخي و اجتماعي آن باشد. ايران در حوزه تقسيمات كشوري داراي قدمت و تجربه است و نمي توانيد تجارب خودتان را ناگهان با تجربه هاي ديگران عوض كنيد.
 

جلالی درباره طرح برخی ایده ها مثل فدراليسم يا مدل هاي شبیه آن براي ايران، گفت: فدراليسم براي ملّت هاي پراکنده ای است كه از سر ناچاري يك واحد سياسي را پديد آوردند، اين درحالي است كه اين تمايز را در ايران نداريم. به قول جناب فردوسي، در هزار سال پيش در ايران درهم تنيدگي نژادی و جمعیتی آنچنان بود که نژاد جدیدی که ایشان به "كردار بازي" تعبیر می کند، شکل گرفت.
 


مدیرکل تقسیمات کشوری با اشاره به اینکه کدگذاری و احصاء نقاط جمعیتی و جغرافیایی کشور، برای اولین بار در تاریخ و به طور اخص پس از مشروطه و تاسیس قانون تقسیمات کشوری انجام می شود، گفت: قبل از اجرای این طرح، تعداد دقیق روستاها و مزارع و مکانهای کشور مشخص نبود و هر سازمانی برای خود بر آماری غیر رسمی تکیه می کرد که این موضوع باعث سردرگمی برنامه ریزان می شد.


وی افزود: در حال حاضر مرحله نخست کدگذاری به عناصر و واحد های تقسیماتی انجام شده که انشاءا.. امروز همزمان با هفته دولت و با حضور استانداران و با دستور وزیر کشور به شكل ويدئو كنفرانس رونمايي مي شود.


 جلالی ادامه داد: به جهت حساسيت موضوع و ضرورت دقت در فرايند كدگذاري، در مرحله نخست كدها به مدت دوسال به صورت پايلوت بر اساس شيوه نامه مشخص ابلاغ شده است تا ان‌شاء ا... پس از رفع اشكالات، به صورت قطعي ابلاغ شوند./

کد خبر 964740

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha