فقه و دین در امور علمی پزشکی هیچ دخالتی ندارد/رجوع نظام به حوزه برای طرح مسائل نهادینه شود

رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با تأکید بر ای که ما چیزی به عنوان طب اسلامی به معنای نسخه دادن اسلام برای درمان هزاران بیماری شناخته شده نداریم، گفت: فقه و دین در امور علمی پزشکی هیچ دخالتی ندارد بلکه حدود و شرایط درمان را مشخص می‌کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله «محمدجواد فاضل‌لنکرانی» پیش از ظهر امروز(شنبه 22 شهریور) در مراسم افتتاحیه دوره جدید آموزشی فقه پزشکی که در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، با اشاره به اهمیت و جایگاه فقه های تخصصی اظهار داشت: باید تلاش کنیم پس از چند دوره، بتوانیم مجموعه مدونی از فقه پزشکی داشته باشیم.

 

رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) افزود: هرچه زمان پیش می رود، تنوع و تکثر بیماری ها بیشتر می‌شود به ویژه امروز که بیماری کرونا کل جهان را با خود درگیر کرده و فرهنگ، اقتصاد، سیاست و اخلاق را تحت تأثیر خود قرار داده است به همین دلیل حوزه باید مسائل فقهی پزشکی را دقیقا بررسی کند.

 

وی با تأکید بر این که اساسا دین و سلامت و دین و پزشکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، گفت: ما بارها گفته ایم ما چیزی تحت عنوان طب اسلامی نداریم به این معنا که اسلام نمی آید در مورد سرطان و کرونا و سایر بیماری ها که تا هزاران مورد می رسد نسخه بدهد چراکه وظیفه دین چیز دیگری است و آن هم هدایت گری است.

 

آیت الله فاضل لنکرانی بیان داشت: وظیفه دین هدایت جامعه است به همین دلیل در مورد این که فلز در چه دمایی ذوب می‌شود یا مثلا چه کار کنیم که درختان ثمر بدهند یا همین طور در حوزه های دیگر از جمله پزشکی وارد جزئیات بیماری ها و درمان نمی‌شود بلکه در حول و حوش آن مسائلی را مطرح می‌کند که مربوط به فقه می‌شود؛ بنابراین وقتی می گوییم طب اسلامی نداریم به این معنا نیست که فقه و دین هیچ نظری در پزشکی نداشته باشیم بلکه موضوعاتی که مربوط به حلیت و حرمت و سلامت نفس و حرمت اضرار به غیر و ضمان ضرر به غیر می‌شود در این جا مطرح می‌شود.

 

وی با بیان این که شرایط درمان و مثلا معالجه مرد توسط زن یا زن توسط مرد را دین مشخص می‌ کند، گفت: هرچه زمان پیش می‌ رود به موازات توسعه علم پزشکی، فقه هم باید تا اندازه که مربوط به فقه می‌ شود همراهی کند، کما این که ما در امور نظامی وقتی به زمان معاصر می‌ رسیم که بمب اتم مطرح می‌ شود باید جواز و عدم جواز آن را فقه بگوید نه این که کیفیت درست شدن بمب را یاد بدهد.

 

استاد درس خارج حوزه علمیه قم افزود: یا در حوزه خانه سازی یا شهرسازی این که شهر را چطور درست کنیم که در مسیر سیل نباشد یا شهرسازی اسلامی به این معنا که دین بگوید که شهر چطور درست شود، حرف غیر صحیحی است ولی دین یک سری امور مهم را مطرح می‌ کند مثلا می‌ گوید خانه ها را طوری بسازید که اشراف بر دیگری نداشته باشد چون این مسأله مربوط به حوزه حلال و حرام و احکام خمسه می شود.

 

وی در ادامه عنوان کرد: در امور پزشکی هم نمی گوییم فقه نحوه معالجه مرض را تبیین کند، تغییر جنسیت یک ضابطه پزشکی روشن دارد یا تلقیح مصنوعی یک ضابطه معین دارد یا علم امروز به رحم اجاره ای رسیده یا شبیه سازی که یکی از مباحث علمی امروز است، علم به آن رسیده و دین در مورد جزئیات آن حرف نمی زند پس فقه و دین چه کاره است؟ دین آنچه مربوط به سعادت و هدایت و رعایت حدود الهی از جهت حلیت و حرمت را باید معین کند.

 

آیت الله فاضل لنکرانی با اشاره به این که باید مقوله فقه پزشکی را خوب فهمید، تصریح کرد: باز هم می گوییم فقه در مسائل علمی پزشکی دخالتی ندارد ولی از نظر ضوابط شرعی و از نظر سعادت و شقاوت و ضلالت وهدایت وحلیت و حرمت بله می‌ گوید کدام راهش درست است و کدام یک اشتباه.

 

وی بیان داشت: دین اصلا نمی تواند بگوید کرونا دروغ است چون امری علمی است و واقع هم شده است ولی فقه باید بیاید تمام آنچه مربوط به آن هست را بررسی کند، آیا اجتماعات جایز است یا خیر؟ اگر علم به سرایت یا ظن به سرایت بیماری داشته باشیم چه کنیم؟ و احکام دیگری که مطرح می‌شود از این رو تعریف صحیح از فقه پزشکی همین است.

 

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: در همین 10 ساله اخیر مسائل پزشکی قابل مقایسه با سال های قبل نبوده و نیست پس انتظار ما از فضلای محترم این است که در ایجاد متون و تدوین متون فقه پزشکی کمک کنند تا به عنوان نمونه در آینده نزدیک مطالبی که بزرگان فقه ما در مورد تنقیح مصنوعی بیان کرده اند را در قالب یک متن جامع قوی استخراج کنیم یا همین طور سقط جنین، مرگ مغزی و پیوند اعضا متونی تهیه شده و به عنوان متن تدریس در مراکز آموزشی مورد استفاده قرار بگیرد.

 

وی با بیان این که خلأهای زیادی در حوزه فقه پزشکی وجود دارد، ابراز داشت: این خلأها باید بعدا با همت و حضور شما پر شود و باید مسؤولان نظام و دانشگاهیان و مراکز علمی بدانند که در حوزه چه می‌ گذرد، چراکه حوزه امروز با حوزه 10 سال پیش تفاوت کرده و در حال رشد است و حوزه ها به نیازهای امروز نظام توجه دارند.

 

آیت الله فاضل لنکرانی در ادامه سخنان خود خاطرنشان ساخت: رهبر معظم انقلاب مطالباتی همیشه از حوزه های علمیه دارند که بسیار بسیار به حق است و حوزه هم تا حد توانش به میدان آمده است ولی سؤال و مطالبه ما این است که کدام نهاد از نهادهای نظام خودش را ملزم می‌ داند که مسائلش را از حوزه بخواهد؟.

 

وی در پایان خاطرنشان ساخت: این مسأله کم و بیش وجود دارد ولی نهادینه نشده است و من این را به عنوان یک مطالبه جدید از طرف حوزه نسبت به نظام مطرح می‌ کنم که نهادهای بزرگ کشور آنچه مربوط به دین می‌ شود را از حوزه بخواهند و پاسخ بگیرند چراکه این مسأله درگذشته نبوده هرچه به صورت موجبه جزئیه وجود داشته است.

کد خبر 970751

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha