خبرگزاری شبستان_ کرمانشاه: وجود کوه و چشمه در این مکان، آن را به گردشگاهی روحفزا تبدیل نموده که از زمانهای دیرین تا به امروز مورد توجه بوده است. طاق بستان بر سر سراهی سنندج ، کرمانشاه ، همدان و در 9 کیلومتری شمال شهر کرمانشاه قرار دارد ، دو طاق و یک چشمه گوارا که از شهرت و اهمیت خاصی برخوردار است.
دو سقف طاق بستان یک اندازه نیستند اما هر دو بهم پیوسته اند ، طاق سمت چپ بزرگتر است . این دو طاق از سنگ خام خاکستری رنگ و در کوه حفر شده اند . خاصیت ویژه این سنگ آنست که نمی گذارد گیاه و سبزه در آن روئیده شود.
حجاری طاق بزرگتر که به پهنای 5/7 متر و ارتفاع حدود 9 متر و به عمق 5/6 متر است متعلق به دوره خسرو پرویز می باشد. جدار عقب آن به دو نقش برجسته صحنه های شکار مزین هستند. در بالای مدخل طاق و در گوشه آن دو نقش برجسته خدای پیروزی منقوش است که شباهت به حجاریهای یونانی دارد. نقش فوقانی جدار عقب غار یک صحنه از تاجگذاری را نشان میدهد.
درخت زندگی در کنارهٔ ورودی طاق، سنگنگارهای زیبا از فرشتگان بالدار، درخت زندگی، مجالس شکار گراز و شکار مرغان و ماهیان در مرداب و نقشهای فیل، اسب و قایق میباشد که حاکی از مراسم بزم و شادی است.
طاق بستان در زبان بومی (کردی) طاق وسان گفته میشود. «سان» به معنی سنگ میباشد و به این ترتیب طاق بستان طاق سنگی معنی میدهد. این مجموعه در قرن سوم میلادی ساخته شده است.
شاهان ساسانی نخست نواحی اطراف تخت جمشید را برای تراشیدن تندیسهای خود برگزیدند، اما از زمان اردشیر دوم و شاهان پس از او طاق بستان را انتخاب کردند که در بین راه جادهٔ ابریشم قرار داشت و دارای طبیعتی سرسبز و پرآب بود.
این اثر باستانی شامل بخش های مختلف از جمله نقش سواره زره پوش، طاق کوچک شاهپور دوم و شاهپور سوم، نقش برجسته اضافه شده توسط محمد علی میرزا در قرن نوزدهم، ایوان بزرگ، شکارگاه گراز، ایوان بزرگ، خسرو سوار بر شبدیز، مجموعه ساسانی تاق بستان و موزه تاق بستان که دارای سرستون ایزدبانو آناهیتا و سرستون ایزد بهرام است، می باشد.
گویند فرشی از جواهر بر کف طاق بوده که هنگام حمله اعراب به ایران میان فرماندگان عرب تقسیم شده است. طاق بستان از دیر باز مورد حمله مهاجمان به ایران بوده و در زمان حضور نیروهای استالین و انگلیس خساراتی به آن وارد شده اما هنوز شکوهمند است.
پایان پیام/
نظر شما