وجه مشترک بارز شهید سلیمانی و علامه مصباح یزدی روحیه ایثار و مجاهدت بود

حجت الاسلام جوکار ضمن گرامیداشت هفته بصیرت گفت: روحیه ایثار و مجاهدت نسبت به اسلام و انقلاب، وجه مشترک بارز شهید حاج قاسم سلیمانی و مرحوم علامه مصباح یزدی بود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از استان تهران؛ حجت الاسلام والمسلمین جوکار ضمن گرامیداشت دهه بصیرت و مقاومت، به فتنه‌هایی که در سالیان گذشته دامن‌گیر کشور شد اشاره کرد و گفت: فتنه سال ١٣٨٨، اُمُّ الفِتَن بود. هر چه زمان می‌گذرد، جلوه‌های بیشتری از ابعاد فتنه ٨٨ و ارتباط فتنه‌های بعدی با این فتنه روشن‌تر می‌شود؛ یکی از شخصیت‌هایی که عمارگونه در مقابل فتنه‌ها ایستاد مرحوم علامه مصباح یزدی بود. 

 

جوکار درباره شخصیت مرحوم علامه مصباح یزدی افزود: رهبر معظم انقلاب تعابیر والایی درباره ایشان دارند که همانند این تعابیر را درباره هیچ یک از عالمان دیگر بیان نفرمودند. عالم، عامل، بصیر، همواره بر مدار حق - که این تعبیر بلندی است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله برای امام علی علیه السلام استفاده نمود.-، عقبه تئوریک نظام، استاد فکر و مربی شاگرد خوب از جمله این تعابیر است. 

 

وی همچنین بیان داشت: علامه مصباح یزدی، حلقه وصل حوزه و دانشگاه بود و تولید و جوشش علم از وجود ایشان قابل دریافت بود،تا جایی که مقام معظم رهبری در باره ایشان می‌فرماید: آیت الله مصباح، پرکننده خلاء شخصیت‌هایی چون علامه طباطبایی و شهید مطهری بود.

 

امام جمعه شهرستان قدس ضمن بیان مقارنت سالروز وفات علامه مصباح و شهادت حاج قاسم گفت: روحیه ایثار و مجاهدت نسبت به اسلام و انقلاب وجه مشترک بارز شهید حاج قاسم سلیمانی و مرحوم علامه مصباح یزدی بود.

 

وی در ادامه به تفسیر آیه تطهیر (احزاب/٣٣) پرداخت و گفت: تا کنون چهار شبهه مربوط به آیه تطهیر مطرح و پاسخ داده شد. شبهه پنجم، عصمت اجباری است. برخی بیان داشته‌اند که عصمت اجباری فضیلت به شمار نمی‌رود؛ بلکه عصمت زمانی ارزشمند است که اختیاری باشد و فرد خود به سوی گناه نرود.

 

استاد حوزه و دانشگاه، در پاسخ به این شبهه بیان داشت: پاسخ به این شبهه در دو بخش جواب نقضی و حلی قابل پرداخت است. اما پاسخ نقضی به این شبهه چنین است که اگر اینجا عصمت اجباری است و عصمت اجباری فضیلتی محسوب نمی‌شود چرا ام سلمه آرزو داشت در زیر کساء قرار بگیرد و جزء آن پنج تن باشد؟ ثانیا اگر فضیلت نیست چرا بزرگانی از صحابه پیامبر، این واقعه را فضیلتی دانسته‌اند که آرزو داشتند در آن حضور داشته باشند؟ عامر از سعد بن ابی وقاص نقل می‌کند که معاویه سعد را بدلیل عدم سب مورد سؤال قرار داد، سعد در پاسخ گفت: به دلیل سه فضیلت که پیامبر برای علی علیه السلام بیان نموده است: اول آنکه وقتی پیامبر علی را در غزوه تبوک جانشنین خود در شهر قرار داد و به او فرمود تو برای من به منزله هارون برای موسی هستی (حدیث منزلت). دوم در جنگ خیبر، پیامبر فرمود پرچم را بدست کسی می‌دهم که هم او از خدا راضی است و هم خدا از او راضی. سپس پرچم را بدست علی علیه السلام داد. سوم آنکه وقتی آیه تطهیر نازل شد، پیامبر علی، فاطمه، حسن و حسین را فراخواند و فرمود اللهم هؤلاء اهل بیتی... (برخی در نقل این خبر، سومین فضیلت را آیه مباهله ذکر نموده‌اند.)

 

وی همچنین بیان کرد: ابوهریره از خلیفه دوم نقل نموده است که وی چنین می‌گوید: سه خصلت به علی بن ابی طالب عطا گردیده است که اگر یکی از آن‌ها برای من بود، مرا کفایت می‌کرد. سوال شد: ای امیر مؤمنان (نشان می‌دهد این بیان در دوران خلافت او بیان شده) این سه فضیلت چیست؟  گفت: تزویج با دخت پیامبر، اجازه به باز ماندن درب خانه علی علیه السلام به سوی مسجد و سوم بیام پیامبر در باره او در جنگ خیبر.

 

جوکار سومین و چهارمین پاسخ نقضی را چنین اظهار داشت که: اگر حضور در زیر کساء پیامبر و اهل بیت پیامبر بودن فضیلت نبود، خود اهل بیت علیهم السلام به آن افتخار نمی‌کردند. ابن جوزی در کتاب تذکرة الخواص می‌گوید: امام حسن علیه السلام به معاویه فرمود ما اهل بیت هستیم و آیه تطهیر در شأن ما نازل شده است. رابعا اگر این واقعه فضیلت نیست، دست از همسران پیامبر بر دارید و سعی به ذکر نام آنان در شمار اهل بیت مذکور در آیه نداشته باشید!

 

حجت الاسلام والمسلمین جوکار در ادامه به پاسخ حلی شبهه مذکور پرداخت و بیان کرد: اراده خداوند در آیه تطهیر، از نوع تکوینی است و این اراده به معنای سلب عصمت نیست زیرا در قرآن کریم نیز تذکر می‌دهد «لیبلوکم ایکم احسن عملا»، یعنی اعطای عصمت به اهل بیت موجب سلب امتحان از آنان نمی‌شود.

 

وی همچنین بیان داشت: در سوره سجده آیه ٢۴ می‌فرماید «وَجَعَلْنَا مِنْهُمْ أَئِمَّةً يَهْدُونَ بِأَمْرِنَا لَمَّا صَبَرُوا ۖ وَكَانُوا بِآيَاتِنَا يُوقِنُونَ» هدایت امام با امر و اذن خدا انجام می‌شود. همچنین معجزات نیز بامر، نظارت و اذن الهی انجام شده است. در مورد ساخت کشتی نوح علیه السلام فرمود «وَاصْنَعِ الْفُلْكَ بِأَعْيُنِنَا وَوَحْيِنَا...»، در مورد عیسی علیه السلام نیز می‌فرماید «فَأَنْفُخُ فِيهِ فَيَكُونُ طَيْراً بِإِذْنِ اللَّهِ» و... دومین نکته آیه اهل صبر در مقابل گناه بودن معصومین است و سومین آن دانستن بدی گناه و اختیار در عدم انجام آن است.

 

نویسنده کتاب «مطهره قرآن»، استناد به روایات اهل بیت علیهم السلام را یکی از پاسخ‌های حلی دانست و افزود: حضرت فاطمه سلام الله علیها در خطبه فدکیه می‌فرماید: خداوند قبل از آنکه پدرم را مبعوث نماید او را برگزید، زیرا خداوند به پایان امور علم دارد. در دعای ندبه می‌خوانیم «اللّهُمَّ لَكَ الحَمدُ عَلى ماجَرى بِهِ قَضاؤُكَ في أولِيائِكَ، الَّذينَ استَخلَصتَهُم لِنَفسِكَ ودينِكَ، إذِ اختَرتَ لَهُم جَزيلَ ما عِندَكَ مِنَ النَّعيمِ المُقيمِ الَّذي لا زَوالَ لَهُ ولاَ اضمِحلالَ، بَعدَ أن شَرَطتَ عَلَيهِمُ الزُّهدَ في دَرَجاتِ هذِهِ الدُّنيَا الدَّنِيَّةِ وزِبرِجِها، فَشَرَطوا لَكَ ذلِكَ، وعَلِمتَ مِنهُمُ الوَفاءَ بِهِ، فَقَبِلتَهُم وقَرَّبتَهُم وقَدَّمتَ لَهُمُ الذِّكرَ العَلِيَّ، وَالثَّناءَ الجَلِيَّ» بار خدايا! سپاس ، توراست بر آنچه به قضاى تو بر اوليايت گذشت؛ همانان كه آنان را براى خودت و دينت برگزيدى؛ چرا كه نعمت هاى فراوانِ ماندگار و زوال ناپذير و از بين نرفتنى را ـ كه نزد توست ـ براى آنان انتخاب كردى، پس از آن كه با آنان شرط كردى كه از مقامات و زينت اين دنياى پست، چشم بپوشند، و آنان هم اين شرط تو را پذيرفتند، و دانستى كه به اين شرط ، وفا مى كنند. پس، آنان را پذيرفتى و مقرّب درگاه خويش نمودى و نامشان را بلند داشتى و آشكارا آنان را ستوده. 

 

وی در پایان با اشاره به بصیرت و محوریت مقاومت شهید حاج قاسم سلیمانی بیان کرد: سخنان حاج قاسم سرشار از معرفت الهی بود. او که در وصیت‌نامه خود گفت: خدایا مرا پاکیزه بپذیر. این همان معنایی است که در دعای ندبه فرمود «الَّذينَ استَخلَصتَهُم لِنَفسِكَ ودينِكَ»، او که با این بینش و بصیرت لبیک حق گفت «فَقَبِلتَهُم وقَرَّبتَهُم وقَدَّمتَ لَهُمُ الذِّكرَ العَلِيَّ» (پس، آنان را پذيرفتى و مقرّب درگاه خويش نمودى و نامشان را بلند داشتى).

کد خبر 1244280

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha