خبرگزاری شبستان: خداوند هر چه را بخواهد محو یا اثبات می کند و ام الکتاب تنها نزد اوست. مطابق آنچه از آیات و روایات بدست مىآید مقدرات الهى بر دو نوع است: 1) امورى که مصلحت دائمى دارد و لذا قانونش هم دائمى است. مثل آیاتِ «ما یُبَدَّلُ الْقَوْلُ لَدَیَّ» ( سوره ق،آیه 29) در کلام ما تبدّل راه ندارد و «کُلُّ شَیْءٍ عِنْدَهُ بِمِقْدارٍ» (سوره بقره، آیه 162) هر چیزى در نزد پروردگار داراى حساب و کتاب دقیقى است. اینگونه مقدرات در لوح محفوظ ثبت است «فِی لَوْحٍ مَحْفُوظٍ» (بقره، 162) و تنها مقربان الهى با اذن خداوند مىتوانند بر آن آگاه شوند. «کِتابٌ مَرْقُومٌ یَشْهَدُهُ الْمُقَرَّبُونَ» (مطفّفین20 و 21) توسعه و تنگى رزق به خدا نسبت داده شده، امّا بدیهى است که کارهاى خداوند حکیم، از روى مصلحت و حکمت صادر مىشود. به عنوان مثال وجود گناه در زندگى افراد، باعث تغییراتى در رزق آنها مىگردد. چنان که در دعاى کمیل مىخوانیم: «اللهم اغفر لى الذنوب التی تغیر النعم» خداوندا ببخشاى بر من آن گناهانى که نعمتها را دگرگون مىسازد.
2) امورى که غیر حتمی و مصالح آنها تابع اعمال و رفتار مردم است، مانند توبه کردن مردم از گناه که مصلحت عفو را در پى دارد، و یا دادن صدقه که مصلحت دفع بلا را به همراه مىآورد و یا ظلم و ستم که بخاطر مفسدهاش قهر الهى را بدنبال دارد. یعنى خداوند متعال در اداره نظام آفرینش دست بسته نیست و با حکمت و علم بىنهایتى که دارد، مىتواند با تغییر شرایط، تغییراتى در آفرینش و قوانین آن ایجاد کند. بدیهى است که این تغییرات، نشانه جهل خداوند متعال و یا تجدید نظر و پشیمانى او نیست، بلکه این تغییرات بر اساس حکمت و تغییر شرایط و یا پایان دورهى آن امر است. قرآن مجید در این زمینه نمونههاى زیادى دارد که به چند نمونه اشاره مىشود: الف) «ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ» (غافر، 60) دعا کنید تا من براى شما مستجاب کنم. انسان با تضرع و دعا مىتواند مصالح خود را بدست آورد و سرنوشت خود را تغییر دهد. ب) «لَعَلَّ اللَّهَ یُحْدِثُ بَعْدَ ذلِکَ أَمْراً» (طلاق، 1) قانون الهى در همه جا ثابت نیست، شاید خداوند با پدید آمدن شرایط لازم، برنامه جدیدى را بوجود آورد. ج) «کُلَّ یَوْمٍ هُوَ فِی شَأْنٍ» (الرحمن، 29) خداوند، هر روز در شأن مخصوص همان روز است. د) «فَلَمَّا زاغُوا، أَزاغَ اللَّهُ» (صفّ، 5) چون راه انحرافى را انتخاب کردند، خدا هم منحرفشان ساخت. ه) «وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَکاتٍ» (اعراف، 69) با ایمان و تقوى، مسیر قهر الهى به لطف و برکت تغییر مىیابد. و) «إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَوْمٍ حَتَّى یُغَیِّرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ» (رعد، 11) خداوند سرنوشت هیچ قومى را تغییر نمىدهد، مگر آنکه آنها خودشان را تغییر دهند. ز) «إِلَّا مَنْ تابَ وَ آمَنَ وَ عَمِلَ عَمَلًا صالِحاً فَأُوْلئِکَ یُبَدِّلُ اللَّهُ سَیِّئاتِهِمْ حَسَناتٍ» (فرقان، 70) کسانى که توبه کنند، ایمان آورند و عمل نیکو انجام دهند، خداوند بدىهاى آنان را به خوبى و حسنه تبدیل مىکند. ح) «إِنْ عُدْتُمْ عُدْنا» (اسراء، 8) اگر شما برگردید، ما هم برمىگردیم.
اما جای این سوال در این جا باقی است که اگر علم خدا عین ذات اوست و قابل تغییر نیست، پس هر چه در علم او گذشته باید به مرحله عمل برسد وگر نه جهل خواهد بود. در پاسخ باید گفت: علم خدا بر اساس نظام علل و اسباب است، بدین صورت که او علم دارد که اگر از این وسیله استفاده شود، این نتیجه و اگر از دیگرى بهرهبردارى شود، آن سرانجام را در پى خواهد داشت و علم او جداى از علم بر اسباب و علل نیست.
پی نوشت ها:
1- زلزال، 7
2- هود 119
3- فجر 14
4- اعلی 17
5- بقره 124
6- بقره261
7- بقره 195
8- بحار، ج71 ص 362
منبع :کتاب دقایقی با قرآن
نظر شما