به گزارش خبرنگار شبستان، محمد سعیدی مهر، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در همایش روز جهانی فلسفه که عصر روز سه شنبه، 23 آبان در موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد به ارائه سخنرانی با موضوع "زمینه آسیبشناسی پژوهش فلسفی در ایران" پرداخت.
وی اظهار کرد: میتوانیم دو نوع نگاه به فلسفه داشته باشیم، یک نگاه این است که در سنت ما فلسفه یک رشته علمی مثل علوم تجربی و ... نیست و مقام بالاتری دارد که گاه به آن حکمت گفته میشود و یک وادی سیر و سلوک عقلی است اما در نگاه دوم یک نگاه علمی و بهعنوان یک رشته دانشگاهی به فلسفه وجود دارد که مراد من در این مبحث، در واقع نگرش به فلسفه به عنوان یک رشته دانشگاهی است.
سعیدی مهر ادامه داد: اگر بخواهیم ضوابط فلسفی را آن گونه که یک تعریف متفق علیه بین المللی در مورد آن وجود دارد، در نظر آوریم، در این جا باید به فلسفه به عنوان یک رشته دانشگاهی نگاه کرد که با وجود ویژگیهای آن، در مجموع رشته ای است که در دانشگاه های ما تدریس و تعلیم داده می شود و باید به ارزیابی وضعیت آن پرداخت.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: معتقدم آموزش، نسبت و رابطه علم را با گذشته آن تأمین می کند و نگاه به آینده و پیشرفت علمی را می توان در عرصه پژوهشی یک علم جست و در ادامه همین نکته باید گفت که پژوهشی موفق است که در ادامه آموزش باشد و آموزشی کارآمد و قابل دفاع است که به پژوهش خدمت برساند.
وی بیان کرد: یکی از نقائص ما، میزان و نسبت دروس و زمانی است که برای آموزش و پژوهش وجود دارد؛ همچنین در نظام آموزشی فلسفه ما، از آموزش، استفاده درستی برای پژوهش نمی شود و در ارائه درس ها تناسب با پژوهش دیده نشده و به اعتقاد من وضعیت پژوهشی فلسفی در ایران به هر معنا مطلوب نیست و باید آسیب شناسی شود.
سعیدی مهر گفت: اگر وضعیت پژوهش در فلسفه را براساس این خروجی ها مورد ارزیابی قرار دهیم، می بینیم یک مشکل عمومی ما در پژوهش، مشکل روش تحقیق است؛ در واقع ما روش تحقیق مناسب و قابل دفاعی برای تحقیقات نداریم در حالی که فرد بدون روش تحقیق، مانند کسی است که در تاریکی، بدون هیچ وسیله نورافشانی در حال قدم برداشتن باشد و دچار حیرانی شود.
وی عنوان کرد: ما می بینیم محققان در مقابل صرف وقت و تلاش به دلیل این که بر روش کار مسلط نیستند، بسیاری از تحقیقات شان به نتیجه منتهی نمی شود و اساسا یکی از مشکلات ما در این زمینه آن است که اساتید فن در حوزه فلسفه، اتفاق نظری در مورد این که روش تحقیق در فلسفه چیست؟، ندارند و روش تحقیق موجود نیز، که در واقع روش تحقیق در علوم اجتماعی است، به هیچ کار یک محقق فلسفه نمی آید.
این پژوهشگر تاکد کرد: خروجی مقالات ما در حوزه فلسفه بسیار کم است و اصلاً نسبت میان تعداد اساتید و دانشجویان فلسفه و تعداد مقالات نسبت قابل قبولی نیست که بخشی از آن به این امر برمی گردد که ما برای دانشجویان و محققان آموزش مقاله نویسی نداریم و این امر مشکلی است که هم در سطح اساتید و هم در سطح دانشجویان وجود دارد و راهکار آن آموزش یک سری اصول و فنون مقاله نویسی است.
وی با اشاره به اندک بودن خروجیهای بین المللی پژوهشگران و اساتید فلسفه در کشور ابراز کرد: ما در بُعد خارجی بسیار ضعیف عمل کرده ایم و خروجی های بین المللی ما اصلاً مناسب نیستند؛ در واقع ظهور و بروز خارجی ما چیزی در حد صفر است و درست به همین علت بسیاری از پژوهشگران فلسفه و اندیشمندان غربی همچنان بر این تصورند که فلسفه اسلامی پس از ابن سینا و سهروردی به پایان رسیده و با اساتید بزرگ داخلی ما آشنا نیستند.
سعیدی مهر خاطرنشان کرد: ما باید در دپارتمان های خودمان، برنامه هایی جهت برطرف کردن این نقطه ضعف طراحی کنیم تا هم اساتید در این زمینه مسلط شوند و هم دانشجویانی را پرورش بدهند که خروجی های پژوهشی خود را به شکلی مناسب در قالب کتاب یا مقاله در سطح بین المللی ارائه کنند.
شایان ذکر است، همایش روز جهانی فلسفه عصر امروز با حضور غلامحسین دینانی و حجت الاسلام احمد احمدی به کار خود پایان می دهد.
پایان پیام/
نظر شما