«کلیساها و مساجد»، بررسی موضوعات متقابل بین اروپا و جهان اسلام

«محمود سلطان» در کتاب «کلیساها و مساجد و هویت ملی» به ۴۰ موضوع مرتبط بین اروپا و جهان اسلام و تفاوت نظام بین الملل کنونی و نظام قدیم مبتنی بر گسترش امپراطوری‌ها پرداخته است.

خبرگزاری شبستان، جهان اسلام: موسسه انتشارات و رسانه شمس در قاهره، کتاب «کلیساها و مساجد و هویت ملی کشور» نوشته «محمود سلطان» روزنامه نگار مصری را منتشر کرد.

این کتاب در 184 در قطع متوسط چاپ شده است که شامل 40 موضوع است. در این کتاب موضوعات متقابل بین اروپا و جهان اسلام را مورد قرار می گیرد.

 

این کتاب مروری بر تفاوت نظام بین‌الملل کنونی با نظام قدیم مبتنی بر فتوحات و گسترش امپراطوری‌ها – جنگ‌ها- که همچنان در ذهن جمعی مردم عصر حاضر وجود دارد و قوی است، دارد.

 

«محمود سلطان» کتاب خود را با آنچه « سرکوب مذهبی در اروپا» می نامند، آغاز می کند. نویسنده در این کتاب به این نتیجه می رسد که مسیحیت در دوران روشنگری به طرز وحشیانه ای سرکوب شده است  و تنها در زمان بحران‌ها و درگیری‌ها با دیگری فراخوانده می شود.

 

در این کتاب آمده است که دین در شرق در خط مقدم تبلیغ می شود و در همه جزئیات زندگی حضور داشت، اما در غرب دین در آن‌سوی دیوار پشت مدرنیته و روشنگری، آزادی و حقوق زنان پنهان شده بود.

 

این کتاب همچنین واکنش‌های تعدادی از پایتخت‌های غربی به گسترش روزافزون نمادهای اسلام مانند مساجد، حجاب و سایر موارد را بررسی می کند.

 

نویسنده در این کتاب تاکید می کند که رشد اسلام در غرب فراتر از این اعتقاد است که مسیحیت به عنوان یک دین علیه اسلام به عنوان دین است. اما مسئله بزرگ‌تر و عمیق‌تر و دورتر از این تقسیر ساده است که مربوط به هویت تمدنی و معماری و فرهنگی است. هرگونه دستکاری در هویت تمدنی و معماری و فرهنگی تهدیدی برای امنیت ملی به شمار می آید.

 

مسیحیت در اروپا، با گذشت زمان و انباشت تجربیات، از دین و عقیده به هویت تبدیل شده است. اروپایی ها به مسیحیت به عنوان یک دین و مسیح «عیسی» به عنوان یک پیامبر اهمیت نمی دهند. اگرچه مومنان الوهیت او اعتقاد دارند. بلکه به هویت کشورهای مسیحی اهمیت می دهند. هیچ فرهنگ و هویت دیگری  که حضور تاریخی در ضمیر ملی را کاهش می دهد، نمی پذیرند.

 

در این کتاب، اظهارات بسیاری از رهبران و شخصیت های سیاسی رسمی غربی آمده است. همچنین به پدیده راست افراطی در اروپا و نومحافظه کاران در آمریکا که برهویت کشورهای مسیحی تاکید دارند، اشاره دارند. آنها اجازه گسترش نمادهای اسلام(مساجد، حجاب، ذبح به روش اسلامی) را نمی دهند تا هویت مسیحی شان کاهش نیابد.

 

نویسنده در این کتاب تاکید می کند که غرب با مسئله هویت مسیحی خود شوخی نمی کند، نه از منظر دینی صرف، بلکه به دلیل نسبت به آینده قاره اروپا و توانایی آن در حفظ حریم خصوصی و تمایز تمدنی و فرهنگی اش نگرانی جدی دارد، زایر در آینده ای دور در معرض خطر انقراض و حتی ناپدیدشدن قرار دارد.

 

این کتاب بر این مسئله تاکید می کند که اینجا بین جایگاه اسلامی در نگاه شرق و جایگاه مسیحیت در نگاه غرب تفاوت بسیاری است. اسلام در شرق یک عقیده و باور است، درحالی که مسیحیت در غرب هویت است. بنابراین مسلمانان هرگز اسلام را رها نمی کنند، زیرا یک دین است. غرب مسیحی نیز مسیحیت خود را رها نمی کند، باوجود اینکه مسیحیت قداست خود را به عنوان دین از دست داده است. اما به هویتی تبدیل شده است که نمی توان به آن دست زد.

 

نویسنده می گوید که اروپا امروز می خواهد اسلام را به عنوان شریک تمدنی بپذیرد و آماده است که اگر متقاعد شود در این دین راه حلی برای مشکلاتش در سطح تجربی نه تئوری قرار دارد، آن را بپذیرد.

 

این کتاب همچنین به تجربیات متعدد درباره معماری بین کلیساها و مساجد در بیروت قبل و بعد از جنگ داخلی (1975-1990) پرداخته است. مسجد «محمد الامین» و کلیسای«سنت جرج» نیز بررسی شده اند.

 

همچنین در این کتاب به نمونه های از معماری ترکی مساجد اشاره شده است.

 

این نویسنده در بسیاری از روزنامه های مصری، عربی و بین المللی به عنوان روزنامه نگار برجسته حضور داشته است. همچنین کتاب‌های بسیاری در زمینه‌های مختلف خلاقیت و اندیشه از جمله «الشبیهان»، «ویلای شماره 5م و « من شاهزاده سلجوقی را دیدم»  به رشته تحریر درآورده است.

کد خبر 1240815

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha