به گزارش خبرنگار شبستان، هاجر کریمینژاد، دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی دانشگاه یزد به ایراد سخن پرداخت و گفت: بازنگری و روزآمد کردن محتوای کتب درسی، یکی از نیازهای اساسی هر نظام آموزشی است.
وی با توجه به پیشرفت چشمگیر حوزه آموزشی جهانی خاطر نشان کرد: این امر مستلزم توجه به رویداد و فرآیند جهانی است که در کتاب های این زمینه به طور همزمان در حال روی دادن می باشد.
این کارشناس ارشد اذعان داشت: آموزش توسعه، آموزش محیطی، آموزش شهروندی، آموزش صلح، آموزش سلامت و آموزش چند فرهنگی، مفاهیم و مضامین مطرح شده در رویکردهای جدید برنامه های درسی سال های آینده هستند.
وی ادامه داد: البته این گونه مسائل با توجه به مقتضیات عصر جدید، از جمله: جهانی شدن، گسترش مرزهای دانش و ارتباطات و به هم پیوستگی هرچه بیشتر مردم جهان با یکدیگر مطرح خواهند شد.
نویسنده مقاله "تحلیل محتوای کتب درسی پایه چهارم ابتدایی مطابق با مؤلفه های جهانی در حوزه برنامه ریزی درسی نظام آموزش و پرورش در ایران" افزود: در درون برخی مفاهیم، میزان توجه به مؤلّفههای مختلف، متفاوت است.
وی با اشاره به محتویات مقاله خود که با همکاری دکتر تقی جباریفر، استادیار گروه علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه یزد تهیه کرده است، تصریح کرد: در مجموع، نتایج نشان می دهد که آموزش توسعه، آموزش سلامت و آموزش شهروندی در میان مؤلفه های ذکر شده بیشتر از مفاهیم دیگر مورد توجه مسئولان و برنامه ریزان قرار گرفته و به سایر مفاهیم به شکل نامتوازن پرداخته شده است.
سخنران دیگر این جلسه، سید محمد حسین حسینی، دانشجوی دکتری برنامه ریزی درسی و دبیر گروه علوم تربیتی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی پژوهشگاه علوم انسانی بود که در بخش ابتدایی سخنان خود اظهار کرد: کتاب درسی مهم ترین محصول نظام برنامه ریزی درسی است.
وی خاطر نشان کرد: اینکه این محصول چه خصوصیاتی دارد، تا چه حد برای تدریس در مراکز آموزشی مناسب خواهد بود و چه ایرادات و کاستی هایی بر آن مترتب است، امری نیازمند نقد و بررسی می باشد.
دبیر گروه علوم تربیتی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی پژوهشگاه علوم انسانی گفت: بهترین روش تحقیق برای بررسی متون کتب درسی، تحلیل محتواست.
وی اضافه کرد: این بحث با هدف شناسایی نقاط قوت و ضعف کتاب های درسی دانشگاهی رشته های علوم تربیتی در سه بخش کلی، شکلی و محتوایی به نقد این کتاب ها براساس مؤلفه های نقد کتب دانشگاهی "شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی پژوهشگاه علومانسانی و مطالعاتفرهنگی" می پردازد.
این کارشناس ارشد حوزه علوم انسانی اذعان داشت: جامعه آماری شامل کلیه کتب درسی علوم تربیتی در حال تدریس در دانشگاه های کشور است، که تعداد 80 کتاب از طریق نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شده اند.
وی اظهار کرد: ابزار اندازه گیری داده ها چکلیست(فرم) نقد کتب درسی دانشگاهی تدوین شده در شورای بررسی متون و کتب است که به نقد کتب درسی در سه بعد می پردازد.
حسینی با بیان روش بررسی و نقد متون کتب درسی گفت: برای انجام نقد، هر کتاب توسط دو استاد متخصص نقد می شود، سپس با تلفیق نظریات آنها، پاسخ های سؤالات به دو صورت کیفی و کمّی استخراج می گردد.
وی ادامه داد: برای تحلیل داده ها در بخش کیفی، متناسب با روش های موجود(هومن، میلر و هابرمن، مارشال، راس من و هولستی) از روش هولستی(تنظیم یافته ها براساس مقوله ها و ثبت به روش "موضوع") و در بخش کمی از رویکرد "تحلیل محتوای کمی" رایف، لیسی و فیکو (ورود داده ها به رایانه و سنجش معنی داری از طریق سنجه های توصیفی و آزمون های آماری) استفاده می شود.
نویسنده مقاله "نقدی بر کتب درسی دانشگاهی رشتههای علومتربیتی در ایران" در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به نحوه ارائه نقد متون کتب درسی گفت: یافته ها به دو صورت توصیف کلامی و توصیف و تحلیل کمی ارائه شده و نقاط قوت و ضعف کتب درسی تعیین می شود.
نظر شما