به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز، در روزگار امروز، بنرها و تابلوهای شهری بخش مهمی از فعالیت های فرهنگی سازمانها و نهادها را تشکیل می دهند.هیچ مناسبت تاریخی و تقویمی نمی گذرد مگر اینکه انبوه بنرها و تابلوها با پول بیت المال از در و دیوار شهرها بالا می روند و فرا رسیدن ایام خاص ملی و مذهبی را برای مردم شهر یادآوری می کنند.صرف بزرگداشت این ایام مصداق حفظ شعائر است و فی نفسه اشکالی ندارد، اشکال کار آنجاست که محتوای غالب این بنرها و تابلوها چیزی نیست جز عبارات شعاری و کلیشه ای «مبارک باد، گرامی باد، تسلیت باد»!
آیا صرف هزینه برای چنین پیام های کلیشه ای، که هیچ بار محتوایی ندارند و هیچ مخاطبی را به فکر و تامل و فهمی جدید وا نمی دارند، توجیه منطقی دارد؟! یا صرفا فقط نوعی رد تکلیف و انجام وظیفه سازمانی است؟!
آیا نمی توان با کمی خلاقیت و بهره مندی از آثار هنرمندان، ضمن تذکر تاریخی مناسبتها، مخاطب را نیز به فکر و تامل وا داشت و حتی نوعی لذت و حظ بصری و فکری برایش فراهم نمود؟!
به جای پیام های شعاری و کلیشه ای در بنرها و تابلوها، می توان از محتواهای فرهنگی و هنری از قبیل اشعار، داستانکها،خاطرات،عکس ها و حتی طنز وکاریکاتور هم استفاده کرد.حتی می توان با استفاده از آثار هنرمندان بومی هر منطقه، علاوه بر تولید محتوای فرهنگی، به معرفی مفاخر فرهنگی و هنری منطقه، در میان عموم مردم نیز پرداخت.
به عنوان نمونه، در هفته دفاع مقدس به جای چاپ عناوین تکراری «آغاز هفته دفاع مقدس گرامی باد» و تیترهایی شبیه این در بنرها و تابلوها، موارد زیر را به عنوان راهکار عملی جهت تولید محتوای مفید فرهنگی و استفاده در تبلیغات شهری، پیشنهاد می کنم:
۱-استفاده از اشعار حماسی شاعران،داستانکهای جنگی نویسندگان و خاطرات کوتاه و جذاب راویان رزمنده.
۲-چاپ عکسهای خاطره انگیز رزمندگان، متن نامه های شهدا و رزمندگان در دوران دفاع مقدس و حتی کاریکاتورهای طنزآلود مجلات در دوران جنگ.
۳- معرفی آثار شاخص و هنرمندان دفاع مقدس(با تکیه بر آثار بومی) در زمینه های خاطره،شعر، عکس و...
۴-شرح رویدادهای مهم تاریخی دفاع مقدس در مناطق و محلات شهر(اعزام ها،بمباران ها،ترورها و...)
و دهها محتوای دیگری که با کمی فکر و خلاقیت می توان به آنها رسید و امکانات بیت المال را در جهت مفید و موثر هزینه کرد.
متاسفانه مسئولین و کارشناسان فرهنگی ما در سازمانها و ادارات، غالبا اهل چنین ظرایفی نیستند و بیشتر دنبال رفع مسئولیت خود هستند تا تلاش برای خلاقیت و تولید محتوا در تبلیغات شهری!
یک تابلو هنرمندانه و جذاب، گاه بیشتر از یک کتاب می تواند مخاطب را درگیر خود کند، باید این امکان فرهنگی را قدر دانست و با عبارات کلیشه ای و شعاری آن را هدر نداد! اگر دوستان و کارشناسان مدیریت شهری، به این اهمیت و تاثیر واقف هستند، که هیچ! اما اگر واقف نیستند، هنوز هم دیر نشده...ماهی را هر وقت از آب بگیرند، تازه است!
مهدی نورمحمدزاده
نظر شما