یحیی علویفرد، مدیر انتشارات عمو علوی در مورد خصوصیشدن چاپ و نشر کتاب به خبرنگار شبستان گفت: در نگاه اول خصوصیسازی نشر، روشنفکرانه و خوب است اما این امر به نشر کشور آسیب میزند زیرا شرایط حاکم بر این حوزه باعث عدم جوابدهی خصوصیسازی میشود.
علویفر ادامه داد: دولت در بحث کاغذ و چاپ برخی مواقع که نظارت را کاهش داد، قیمتها به شدت جابجا شد. سال قبل نظارت دولت در بازار نشر به صفر رسید و شاهد گرانی کاغذ و افزایش قیمت ملزومات چاپ بودیم. اگر نظارت دولت نباشد شاهد مسایل بیشماری از جمله هرج و مرج قیمتها خواهیم بود، به عنوان مثال شاهد چاپ یک کتاب بودم که اختلاف قیمت چاپ آن در دو چاپخانه 300 هزار تومان بود، با خصوصیشدن نشر این گونه مسایل بیشتر میشود.
وی خصوصیسازی نشر چه در بعد نرمافزاری و چه در بعد سختافزاری را آسیبزا دانست و افزود: اگر کنترل دولت نباشد و ممیزی از ارشاد به موسسات واگذار شود، شاهد افت محتوای کتابها خواهیم بود. همین الان مؤسساتی هستند که زیر ارشاد کتاب چاپ میکنند و دیگر کتابهای آنها برای ممیزی به ارشاد فرستاده نمیشود و شاهد کیفیت پایین محتوای این کتابها هستیم، بر این اساس با خصوصیسازی نشر از نظر محتوایی و نرمافزاری دچار مشکل میشویم.
مدیر انتشارات عمو علوی تصریح کرد: اگر نشر خصوصی شود برخی افراد هر کتابی خواستند، چاپ میکنند ولو مجوز نشر آنها باطل شود زیرا تا ارشاد کتابهای آنها را جمعآوری کند، آنها به مقاصد و اهداف خود رسیدهاند.
وی نشر ایران را متفاوت از نشر غرب ذکر کرد و افزود: در غرب طوری فرهنگسازی شده که مردم کتاب خوب را انتخاب میکنند. در آمریکا، کانادا و ژاپن ناشر شابک را میگیرد و کتاب را در فضای اینترنت منتشر میکند در حالی که یک نسخه آن هم چاپ کاغذی نشده است. وقتی مردم تقاضای انتشار را آنها را کنند، به تعداد لازم به صورت چاپ کاغذی درمیآید اما در کشور ما کتاب بر اساس میزان تقاضای مشتری و خواست او چاپ نمیشود. کتابهای بسیاری چاپ میشوند که مشتری ندارند و در انبارها خاک میخورند.
علویفرد با بیان اینکه ناشران در خارج کشور شانس یکسانی دارند، اظهار داشت: در کشور ما هر ناشری را لابی بخش باشد، بیشتر کتاب توزیع میکند و ناشری که در لابی نباشد، متضرر میشود و به سختی میتواند کتابهای خود را توزیع کند.
این شاعر و نویسنده با اشاره به اینکه کتاب پرفروش معرفی کتاب خوب نیست، عنوان کرد: جذابیت و محتوای خوب تنها یکی از فاکتورهای فروش خوب است و تبلیغات حرف مهمی در فروش کتاب میزند. تجربه نشان داده در کشور ما کتابی که تبلیغات خوبی داشته باشد بیشتر از کتاب خوب فروش میرود. متأسفانه ما علاوه بر مشکل توزیع در تبلیغات کتاب هم دچار مشکل هستیم.
به گفته مدیر انتشارات عمو علوی، تبلیغ کتاب در صدا و سیما و حمایت دولت از کتابهای برگزیده در جشنواره مختلف کتاب، کتاب سال و کتاب فصل میتواند کمک موثری به ناشران و مولفان باشد.
وی بیان کرد: در صورت منسجم و محکمترکردن آییننامه کتاب وزارت ارشاد نیازی به خصوصیسازی بخش نشر نخواهد بود. در آییننامه ممیزی نوشته شده است که توهین به شخصیتها، اقلیت و ادیان ممنوع است و همچنین اینکه کتاب باید توسط متخصص نوشته شد. این مباحث کلی است و باید ریز و مشخصتر شود.
پایان پیام/
نظر شما