«مسعود فرشی فرید» عضو شورای سیاستگذاری صنعت چاپ در گفتوگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان درباره کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به صنعت چاپ برای رشد اقتصاد این بخش، بیان کرد: اولین کمکی که وزارت ارشاد میتواند در این زمینه انجام دهد، تقسیم بندی و طراحی هویت برای بخشهای فرهنگی است که موضوعات اقتصادی در آنها تاثیر زیادی دارد؛ مثل اینکه در حوزه نرم افزار بخشی را تحت عنوان رسانه های دیجیتال تشکیل دادند و این بخش سر و سامان گرفت. این مهم باید در موضوعات مختلف فرهنگی همانند چاپ و بسته بندی نیز مورد توجه واقع شود، یعنی در واقع موضوعاتی مورد توجه قرار گیرند که شاخص های فرهنگی و در عین حال جنبه های اقتصادی دارند.
وی با بیان اینکه بهتر است در این خصوص کارگروهی برای اقتصاد فرهنگی صنعت چاپ تشکیل شود، گفت: با این شیوه، اگر می خواهند در اقتصاد فرهنگ کار شود، بخش هایی از فرهنگ که گردش مالی دارند در اولویت قرار گیرد و مشخص شود کدام برگشت اقتصادی بیشتری دارند و این کارگروه، وظیفه تشخیص این اولویت ها را داشته باشد. برای مثال در حوزه چاپ چیزی بالغ بر 850 میلیارد دلار گردش مالی جهانی دارد که در فرهنگ نیز بسیار تاثیرگذار است و در این کارگروه مشخص شود که بودجه این حوزه چقدر است و چه جایگاهی در وزارت ارشاد دارد.
فرشی فرید با تاکید بر اینکه باید صنایع مختلف فرهنگی شناسایی شوند، افزود: فکر می کنم که هنوز چنین اتفاقی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیفتاده است و چون نگاه، نگاه صنعتی و اقتصادی نبوده، این تقسیم بندی در آن در نظر گرفته نشده است.
وی با اشاره به اینکه نگاه به صنعت چاپ به عنوان زیر مجموعه صنعت نشر، درست نیست، بیان کرد: صنعت چاپ جلوبرنده صنعت نشر است ولی جزئی از صنعت نشر نیست و گردش مالی این صنعت بالاتر از صنعت نشر در جهان است. صنعت چاپ و بسته بندی در دنیا چیزی حدود 75 درصد و صنعت نشر حدود 10 الی 15 درصد صنایع را تشکیل می دهد که به وسیله صنعت بسته بندی، خیلی از کشورها در حال انتقال فرهنگ خود هستند. بنابراین باید تمرکز بیشتری بر روی صنعت بسته بندی و تولیدات خاص داشته باشیم.
عضو شورای سیاستگذاری صنعت چاپ درباره توسعه صنعت چاپ در ایران گفت: خیلی از کشورها وقتی بخواهند در درآمد ناخالص ملی شان توسعه ای داشته باشند و تاثیر بگذارند، توسعه صنعت چاپ را مد نظر قرار میدهند. اگر کسی بخواهد دانشی را انتقال دهد از طریق کتاب میسر است و اگر کسی بخواهد محصولی را عرضه کند باید از طریق تبلیغات و تولید کالاهای چاپی آن را عرضه کند. صنعت چاپ و بستهبندی از صنایع زیرساختی است و به همین دلیل به توسعه آن توجه میشود، همان طور که ترکیه، امارات و چین از این روند تبعیت میکنند.
وی خاطرنشان کرد: شاید جایگاه صنعت چاپ و بسته بندی را بتوان در وزارت صنعت تعریف کرد، چراکه اگر نگاه اقتصادی در این حوزه داشته باشیم، باید نگاه صنعتی نیز داشته باشیم.
فرشی فرید در مورد حوزه صادرات صنعت چاپ و بسته بندی نیز توضیح داد: برای این منظور، تشکلها و فعالان و واحدهای سرمایه گذاری در این حوزه وجود دارند که در صادرات فعال هستند، اما آمار دقیقی از صادرات در این حوزه ارائه نمیدهند یا به نظر می رسد که ارائه این اطلاعات و آمار را لازم نمی دانند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مرحله می تواند کمک کند، یعنی با ردگیری و آمارگیری ورودی و خروجی کشور، می تواند تعیین کند که به چه مواردی برای سرمایه گذاری نیاز داریم؛ برای مثال ما چرا باید پوسته بستنی را وارد کنیم؟ من اطلاع دارم که یکی از کارخانجات تولید شیرینی و شکلات و بستنی، فقط 5 میلیون قطعه پوسته را برای بستنی وارد می کرده است! در صورتی که سرمایه گذارانی وجود دارند که فقط لازم است جای سرمایه گذاری را به آنها نشان داد.
وی در پایان با اشاره به سردرگمی فعالان صنعت چاپ و بسته بندی بین وزارت ارشاد و صنعت، خاطرنشان کرد: مشکل صنایع چند وجهی را خیلی از صنایع دیگر هم دارند، مثل صنعت دارو که بخشی از آن در وزارت صنعت و بخشی از آن در وزارت بهداشت متمرکز است. این موضوع در صنعت چاپ نیز اتفاق می افتد و یک مشکل اساسی که وجود دارد این است که فعالان صنعت چاپ مخصوصاً در حوزه تشکل های صنفی، توان مدیریتی چنین چیزی وجود ندارد، چراکه سازماندهی درستی برای ساماندهی این نوع کارها ندارند و بیشتر به امورات روزمره می پردازند که همین امر در حوزه صنفی این صنعت دچار افول می شود؛ در صورتی که در حوزه صنعتی روز به روز در حال پیشرفت است.
پایان پیام/
نظر شما