یحیی علویفرد، مدیر انتشارات عموعلوی با بیان اینکه تبلیغات کتاب در غرب از همان مرحله تولید کتاب آغاز میشود به خبرنگار شبستان گفت: روند آمادهسازی کتاب در غرب بدینصورت است که بعد از تکمیل متن، تصاویر و صفحهآرایی کتاب یک شابک به کتاب اختصاص مییابد و آن کتاب دیگر آماده ارایه به مشتریان است.
سایت هایی که هم ویترین هستند و هم فروشنده
علویفرد ادامه داد: نسخه کتاب را روی سایتهای فروش مثل آمازون، بوک متر و لولو قرار میدهند. هر ناشر و مولفی میتواند بدون پرداخت هزینهای این کار را بکند. این سایتها حکم ویترین کتاب را دارند. این سایتها طوری طراحی شده اند که وقتی کتاب فروخته شد به طور اتوماتیک به حساب ناشر و نویسنده پول واریز میشود و اگر آنها حساب بانکی ارایه نداده باشند، پولها به یک حساب مجازی ریخته میشود و بعد از 3 یا 6 ماه به نویسنده و ناشر چک میدهند.
وی تصریح کرد: در غرب بحث ناشربودن مطرح نیست. حتی مؤلف میتواند ناشر باشد. مؤلف میتواند خودش برای ثبت کتابش روی سایتهای فروش اقدام کند و نویسنده میتواند اکانت داشته باشد و کتاب خود را بر روی آن سایتها ارایه دهد.
شکل های متفاوت کتاب در غرب
مدیر انتشارات عموعلوی با اشاره به شکلهای متفاوت کتاب در فروشگاههای اینترنتی اظهار داشت: کتاب که بر روی سایت قرار گیرد. اگر خریداری تقاضای نسخه کاغذی آن را داشت بعد از مدت مشخص کتاب را برایش چاپ میکنند و میفرستند.
علویفرد خاطرنشان کرد: خریدارانی که کتاب کاغذی نخواهند، میتوانند کتاب مورد نظر خود را به شکل PDF دریافت کنند. قبلا حق کپیرایت رعایت نمیشد اما این سایتها دست به یک ابتکار زدند، یک فرمت جدید از کتاب به اسم ای پاپ مخفف نشر الکترونیک دارند که امکان کپیرایت و دانلود وجود ندارد. خریدار کتاب غیرکاغذی میتوانند با پرداخت هزینه، کتاب را روی سایت بخواند اما امکان دانلود آن را ندارد.
تبلیغات کتاب در غرب واقعی ست نه گول زننده
این نویسنده و شاعر با بیان اینکه بر روی سایتهای فروش کتاب 30 درصد متن کتاب گذاشته میشود، عنوان کرد: به عنوان مثال افراد از کتاب 200 صفحهای میتوانند 70 صفحه آن را ببینند و بخوانند و اگر آن را پسندیدند آن را به طور کاغذی یا غیرکاغذی سفارش دهند، این در واقع یک نوع تبلیغ کتاب است که واقعی است و گولزننده نیست.
نویسندگان ایرانی در تحریم سایت های بین المللی کتاب
علویفرد با اشاره به اینکه امکان ارایه کتب نویسندگان ایرانی در سایتهای فروش بینالمللی مثل آمازون سخت است، بیان کرد: من به سختی و توسط یکی از دوستانم که در آمریکا بود توانستم یکی از کتابهایم را در سایت آمازون منتشر کنم. برای نویسندگان ایرانی ارایه کتاب در این سایتها سخت است زیرا ایرانیان به دلیل تحریم بانکهای ایرانی شماره حساب بینالمللی ندارند. نویسندگان باید در کشور دیگری به جز ایران حساب باز کنند تا بتوانند برای ارایه کتاب خود در سایتهای فروش بینالمللی کتاب اقدام کنند.
ابتکار رحماندوست در کتابخانه ملی
کتابخانه ملی مسئله دیگری بود که مدیر انتشارات عموعلوی به آن اشاره کرد و افزود: این بخش به سرپرستی رحماندوست است و نویسندگانی که اجازه دادند، کتابشان بر روی سایت قرار داده شده است و کودکان و نوجوانان میتوانند به طور رایگان در سایت بدون اینکه اجازه دانلود کتاب را داشته باشند، آن را مطالعه کنند.
این نویسنده کودک و نوجوان با اشاره به سیر سراشیبی چاپ کتاب در ایران عنوان کرد: آمار کتاب از ابتدای سال تاکنون نسبت به سال 89 در استان قم از 7 هزار نسخه به دو هزار نسخه رسیده است و بسیاری از ناشران در معرض ورشکستگی قرار دارند و چکهای آنها برگشت خورده است.
نشر الکترونیک نجات دهنده نشر ایران از بن بست
وی با بیان اینکه نشر الکترونیک میتواند نشر کتاب در ایران از بنبست نجات دهد، تصریح کرد: افزایش قیمت کاغذ و ملزومات چاپ لطمه زیادی به مؤلفان و ناشران زده است. در این شرایط نشر الکترونیک میتواند زمینهای فراهم کند تا وضع نشر از حالت بحرانی خارج شود و در رقابتی سالم قرار گیرد.
علویفرد با اشاره به اینکه 90 درصد نشر در غرب در اینترنت صورت میگیرد، افزود: نشر الکترونیک زمینه تبلیغات واقعی و سالم را فراهم میکند. با این نشر تبلیغات دروغین نیست.
فروش کتاب در کشور ما واقعی نیست
وی عنوان کرد: اگر هری پاتر در غرب پرفروش میشد به خاطر محتوای کتاب است اما در کشور ما برعکس غرب فروش، فروش واقعی نیست یعنی به کتابی به چاپ صدم خورده است نمیتوان گفت پرمخاطب و خوب. در کشور ما گاهی کتاب با تبلیغات جنجالی و حمایتهای دولتی به چاپ صدم میرسد اما چند درصد آن به دست علاقهمندان و مخاطبان واقعی میرسد؟ بیشتر آنها در انبارها و کتابفروشیها خاک میخورد.
کتاب پرفروش در ایران لزوما کتاب پرمخاطب نیست
علویفرد با بیان اینکه در ایران به کتاب پرفروش نمیتوان کتاب پرمخاطب گفت، بیان کرد: کتاب زمانی پرفروش است که تمامی نسخههای آن به دست مشتریان و علاقهمندان برسد اما دیده میشود در کشور ما کتابهایی پرفروش است اما در قفسه کتاب مدیرمسئولان، مدیران ادارات و سازمانها قرار میگیرد.
ناشران عرب در حرکت به سمت نشر الکترونیک
مدیر انتشارات عموعلوی با اشاره به زمینه فراهمسازی نشر الکترونیک در لبنان تصریح کرد: در لبنان اتحادیه نویسندگان عرب تشکیل شده است. بیشتر شاعران، مولفان و ناشران عرب شناسایی شدند و بانک اطلاعاتی آنها برای راهاندازی نشر الکترونیک آماده شده است.
وی یادآور شد: در عراق هم نویسندگان و شاعران کودک و نوجوان با ساخت نرمافزارهای شعر، قصه و سرود که به شکل کلیپ است، مطرح میشوند نه به خاطر کتاب. در حقیقت در عراق کتابها جای خود را به نرمافزار داده است. در کشور ما هم باید نگاه سنتی تعدیل شود و برای نجات بشر به سمت نشر الکترونیک پیش رویم.
پایان پیام/
نظر شما