حجتالاسلام محمدرضا ضمیری، جامعهشناس و پژوهشگر در مورد روشهای موثر و کارآمد تبلیغ کتاب به خبرنگار شبستان گفت :ارزش کتاب که از چای محسن کمتر نیست. ناشران باید برای معرفی کتابهای خود تلاش کنند و حتی برای کتابهای خود مسابقه برگزار کنند. در این صورت هم آثارشان معرفی میشود و هم حس رقابت برای مطالعه در جامعه ایجاد خواهد شد. اگر هر هفته برنامهای ترتیب داده شود که یک کتاب به مسابقه گذاشته شود خیلی مؤثر است.
کتابخوانی، ملاک ارزشیابی در استخدام شود
حجتالاسلام ضمیری با بیان اینکه کتابخوانی باید یک ملاک ارزشیابی در استخدام شود، عنوان کرد: یکی از گزینههای ارزشیابی برای استخدام افراد باید مطالعه کتابهای غیردرسی باشد. باید از فرد پرسیده شود چه کتابهایی در چه حوزههایی مطالعه کرده و از یکی از کتابهایی که خوانده چند سوال پرسیده شود تا مشخص شود واقعا فرد آن کتاب ها را مطالعه کرده است. همانطور که اولویتی برای فرزندان شهدا و جانبازان و حافظان قرآن در استخدام هست، باید اولویتی هم برای افراد کتابخوان باشد.
وی حمایت از نشر و ناشران از سوی دولت را یکی از شیوههای غیرمستقیم تبلیغ کتاب و ترویج کتابخوانی دانست و افزود: یادمان نرود که انقلاب ما، انقلاب فرهنگی بود و ما باید برای فرهنگ اهمیت ویژهای قایل باشیم. باید این در بین مردم جا بیفتد کسی که کتاب نخواند، مریضی روحی میگیرد.
به یکدیگر کتاب هدیه بدهیم
این جامعهشناس با بیان اینکه کتاب باید به عنوان یک هدیه خوب و ارزشمند در بین هدایایی که مردم بههم میدهند، جای گیرد، اظهار داشت: مردم برای سال نو، جشن تولد و مناسبتهای مختلف به هم هدیه میدهند برای هم لباس میخرند و به هم پول میدهند و چه خوب است از طریق صدا و سیما از کانال فیلمها و سریالها فرهنگسازی شود که مردم به هم کتاب هدیه بدهند.
مطالعه شبانه را رسم کنیم
به گفته حجتالاسالم ضمیری، باید فرهنگسازی شود که اعضای خانواده شبی نیمساعت را صرف مطالعه کنند. این مطالعه شبانه را باید به عنوان فرهنگ بین مردم جا بیندازیم.
حجتالاسلام ضمیری با بیان اینکه کتابخوانی را باید به صورت یک رسم درآوریم، تصریح کرد: مردم به اجرای برخی آداب و رسوم بسیار پایبند هستند. مثلا در شب یلدا دور هم جمع میشوند و هندوانه میخورند و فال حافظ میگیرند. چه خوب است که رسم شود هر شب اعضای خانواده یک داستان و مطالب خوب و آموزنده از یک کتاب برای هم بخوانند.
اسراییلیها روزی 4 تا 5 ساعت موظفی مطالعه دارند
این پژوهشگر با اشاره به اینکه اسراییلیها روزی 4 تا 5 ساعت موظفی مطالعه دارند، اظهار داشت: متأسفانه ما بیشتر اهل حرف هستیم تا عمل. برای اینکه مسئلهای به عنوان فرهنگ در بین مردم جا بیفتد، رسانهها به ویژه صدا و سیما باید تلاش کنند. اگر همه اعضای خانواده شبی نیم ساعت دور هم جمع شوند و هر کس کتاب مورد علاقه خود را بخواند، این امر در ارتقای فرهنگی جامعه بسیار اثرگذار خواهد بود.
روحانیون مبلغ کتاب خوب باشند
وی با تأکید بر لزوم استفاده از ظرفیت روحانیون در تبلیغ کتاب بیان کرد: روحانیون نقش موثری در تشویق مردم به کتابخوانی دارند. بسیاری از آنها در محرم و صفر و ماه رمضان برای تبلیغ به نقاط مختلف اعزام میشوند و میتوانند از این موقعیت استفاده و کتابهای خوب را معرفی کنند. روحانیون باید از وزارت ارشاد بخواهند که کتابهای خوب را در حوزههای مختلف به آنها معرفی کند تا آنها نیز در معرفی آنها تلاش کنند. سازمان عقیدتی سیاسی ارتش و سپاه هم میتوانند در این زمینه فعالیت کنند.
این پژوهشگر معرفی کتاب از سوی ائمه جمعه را ضروری دانست و افزود: برای تبلیغ کتابهای خوب باید از طریق دبیرخانه ائمه جمعه اقدام شود تا هر دو سه هفته یک بار ائمه جماعات در مورد کتاب صحبت و حتی یک کتاب خوب را معرفی کنند. ائمه جماعات با پرداختن به مسایل فرهنگی در کنار بحثهای سیاسی میتوانند به ارتقای فرهنگی جامعه کمک کنند و لازمه این امر ارتباط ناشران با روحانیون است.
وقف کتاب، اقدامی معنوی و فرهنگی
حجتالاسلام ضمیری وقف کتاب را از دیگر راههای تبلیغ کتاب ذکر کرد و گفت: برخی دوست دارند صدقه جاریه داشته باشند. وقف کتاب هم یک کار معنوی و هم یک اقدام فرهنگی است. افراد میتوانند در حد بضاعت خود حتی یک کتاب را وقف کتابخانههای عمومی کنند.
وی با تأکید بر استفاده از ظرفیتهای خبری برای تبلیغ کتاب عنوان کرد: صدا و سیما باید در برنامههای مختلف خود جایی برای معرفی کتاب باز کند تا هم کتابهای خوب و تازه نشر تبلیغ شود و هم مردم به مطالعه تشویق شوند.
پایان پیام/
نظر شما