دور جدید نامه نگاری «کاترین اشتون» و مسئول پرونده هسته ای ایران:جلیلی

دبیر شورای عالی امنیت ملی و مسئول پرونده هسته ای ایران به نامه اخیر کاترین اشتون پاسخ داد.


به گزارش خبرگزاری شبستان؛ دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران روز سه شنبه 20 اردیبهشت 1390 (10مه 2011) اعلام کرد پاسخ نامه اشتون که بهمن ماه گذشته خطاب به دکتر جلیلی نوشته شده بود تحویل دفتر وی در بروکسل شده است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در پاسخ به نامه کاترین اشتون، نوشت: «تحولات چند ماه اخیر نشان داد که بسته پیشنهادی سه سال پیش ایران مبتنی بر درک صحیح از واقعیت‌ها بوده است».

سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی در نامه خود به کاترین اشتون نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی، اظهار داشت: «اراده ملت‌ها جایگزین مناسبات استبدادی در نظام بین‌الملل خواهد شد».

نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی در این نامه تأکید کرد که اصرار بیهوده برخی دولت‌ها بر تداوم مناسبات نابرابر در جهان و مقابله با خواست ملت‌ها و حمایت آنها از حاکمان مستبد، دیگر نمی‌تواند ادامه داشته باشد.

بنا بر گزارش دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی؛ جلیلی در پاسخ به کاترین اشتون گفت: «از بازگشت شما به گفت‌وگو برای همکاری حول نقاط مشترک استقبال می‌کنم».

وی احترام به حقوق ملت‌ها و پرهیز از به کارگیری فشار را دو پایه اساسی برای همکاری‌ها دانست.

همچنین سایت ایران هسته ای طیّ تحلیلی در اینباره نوشته است: کاترین اشتون به همراه نمایندگان گروه 6، روزهای اول و دوم بهمن 1389 در استانبول با تیم ایران که دکتر جلیلی آن را سرپرستی می کرد به مذاکره پرداخت. در مذاکرات ژنو 3 که پیش از آن در دسامبر 2010 برگزار شده بود دو طرف توافق کردند دستور کار مذاکرات بعدی «گفت وگو حول نقاط مشترک همکاری» باشد. بر همین مبنا، ایران در مذاکرات استانبول ابتکاری جدی عرضه کرد که از غرب می خواست غنی سازی در ایران را بپذیرد و تحریم ها را به حال تعلیق دربیاورد تا متقابلا مذاکراتی دراز مدت درباره نقاط مشترک همکاری آغاز شود. طرف غربی اما در این مذاکرات برای ورود به یک بحث سازنده در این مورد آماده نبود و در عوض صرفا روی یک فرمول بازنگری شده از مکانیسم مبادله تاکید داشت. روزنامه نیویورک تایمز همان ایام نوشت فرمول پیشنهادی غرب این است که ذخیره اورانیوم کم غنی شده ایران به میزانی از کشور خارج شود که تنها 300 کیلوگرم در ایران باقی بماند. دکتر جلیلی در دیدار با نمایندگان گروه وین در استانبول اعلام کرد ایران تنها زمانی موضوع مبادله را بررسی می کند که به عنوان «یک نقطه همکاری» مطرح شود والا اگر نگاه غرب به مبادله صرفا مکانیسمی برای تامین سوخت مورد نیاز راکتور تهران باشد برای ایران به دلیل توسعه توانمندی داخلی در این زمینه، جذابیتی ندارد.

روز آخر گفت وگوهای استانبول، کاترین اشتون در موضعی غیر قابل توجیه بیانیه ای قرائت کرد که ایران را متهم به شرط گذاری و به بن بست کشاندن مذاکرات می کرد. نامه 24 بهمن ماه اشتون به جلیلی درست پس از مذاکرات استانبول نوشته شد و منابع غربی زمستان گذشته گفتند چیزی بیش از آنچه در بیانیه پایانی اشتون آمده بود، در آن نامه وجود ندارد.

جلیلی اکنون به نامه اشتون پاسخ داده است و روشن است که از زمان مذاکرات استانبول به این سو در دیدگاه های ایران هم تغییری حاصل نشده است الا اینکه ایران اکنون احساس می کند تحولات منطقه بسته پیشنهادی آن را معنادار تر کرده است.

با وجود اینکه این نامه نگاری جدید یک تحول در اخبار مربوط به برنامه هسته ای ایران محسوب می شود اما به نظر نمی رسد 1+5 به زودی آمادگی ورود به مذاکراتی جدید با ایران را داشته باشد چرا که تقریبا تمامی تحلیلگران غربی عقیده دارند خیزش های منطقه موقعیت سیاسی و مذاکراتی ایرانرا به شدت رشد داده و تحت این شرایط ایران رد هرگونه مذاکره احتمالی به وضوح دست بالا را خواهد داشت.

 

پایان پیام/

کد خبر 37723

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha