به خبرنگار شبستان،در ادامه پیگیری پرونده «روحانی سینمایی»، با حجت الاسلام علی امیرخانی، مدیر مطالعات معاونت بین المللی حوزه های علمیه به گفتگو نشستیم. امیرخانی در ابتدا در پاسخ به این پرسش که فیلم و سریالهای شاخص که تاکنون ساخته شده است توانسته تصویر درستی از روحانیت به نمایش بگذارد، گفت: روحانیت در واقع یک قشر فرهنگ ساز و متولی دین و ترویج دهنده آموزه های دینی است. روحانیت بر اساس فرمایش پیامبر اکرم (ص) استمراردهنده فرهنگ دینی و رسالت دینی انبیا هستند و نقش تعیین کننده ای در فرهنگسازی جامعه اسلامی دارند.
حجت الاسلام امیرخانی ادامه داد: ما هر چقدر با رسانه و هنرهای مختلف تلاش کنیم نقش روحانیون را برای مردم تبیین کنیم و زندگی آنها را به تصویر بکشیم باعث اثرگذاری بیشتری بر زندگی مردم و جامعه می شویم.
مردم ذهنیت روشنی از زندگی روحانیون ندارند
وی با بیان اینکه مردم از زندگی اجتماعی و خانوادگی روحانیون ذهنیت شفافی ندارند، عنوان کرد: مردم ما نسبت به روحانیون شناخت کافی ندارند. همانطور که یک خانواده با مشکلاتی سر وکار دارد، یک خانواده روحانی هم این مسایل را دارد. خانواده روحانی هم در مورد تربیت فرزند، در مورد دانشجو و دانش آموزش مسایلی شبیه مردم دارد. در حقیقت زندگی روحانی تافته جدابافته نیست.
فیلم راه خوبی برای معرفی زندگی روحانیون به مردم
به گفته مدیر مطالعات معاونت بین الملل حوزه های علمیه، اگر زندگی طلبه ها به مردم نشان داده شود بسیاری از سوالات و ابهاماتی که در این خصوص وجود دارد رفع می شود، بسیاری از ذهنیت ها اصلاح می شود، لذا لازم است ما از طریق هنر زندگی روحانیون را به تصویر بکشیم زیرا این فرصت خوبی برای معرفی زندگی روحانیون به مردم است.
حجت الاسلام امیرخانی معتقد است، یکی از راه های شناخت مردم از روحانیت و سیستم های حوزه های علمیه و حکمت وجودی قشر روحانی، رسانه و هنر به ویژه انعکاس شخصیت روحانیت در سینما و تلویزیون است.
افراط و تفریط در فیلم هایی با محوریت روحانیت ممنوع
وی با بیان اینکه در نمایش شخصیت و زندگی روحانیت در قاب تلویزیون و سینما باید از افراط و تفریط حذر کرد، گفت: ما باید زندگی روحانیت را به درستی به مردم نشان دهیم. در برخی فیلم ها و سریال ها زندگی یک روحانی خشک است و وی تنها در مسجد حضور می یابد، سخنرانی می کند و یا خطبه عقدی می خواند، فعالیت و نقش وی محدود نشان داده می شود.
مدیر مطالعات معاونت بین الملل حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: از طرفی برخی نیز با افراط برخورد می کنند، مثل فیلم مارمولک که برخی از زوایای غیر واقعی را نمایش داد که بیشتر تخیل بود.
حجت الاسلام امیرخانی در پاسخ به این سؤال که چه فیلم هایی در مورد روحانیون را تماشا کرده اید، به شبستان گفت: فیلم هایی همچون رسوایی، مارمولک، طلا و مس و زیر نور ماه را دیده ام که البته هر یک نقاط ضعف و قوتی که دارد که باید مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
فیلمسازان از نزدیک با زندگی روحانیون آشنا شوند
وی در پاسخ به این سوال که فیلمسازان برای ساخت فیلمی در مورد روحانیون باید به چه نکاتی دقت کنند، اظهار داشت: ما در فیلم باید واقعیت ها را پوشش دهیم. فیلم نامه نویس، کارگردان و تهیه کنند ه و فیلمسازی که می خواهد در مورد روحانی فیلم بسازد باید به شهرک مهدیه و پردیسان قم که مخصوص طلبه هاست، برود و از نزدیک زندگی طلبه ها را ببیند تا بتواند از مشکلات آنها باخبر شود و زندگی آنها را در قاب فیلم به درستی و به دور از افراط و تفریط به نمایش بگذارد.
حجت الاسلام امیرخانی با اشاره به فیلم "طلا و مس" خاطرنشان کرد: در این فیلم بخش کوچکی از مشکلات یک طلبه بیان شد. فیلم "زیر نور ماه "هم نشان داد که مشکلاتی که در زندگی مردم وجود دارد در زندگی طلبه ها هم جاری است. ما باید واقعیت ها را منعکس کنیم.
" مارمولک" کپی " ما فرشته نیستیم"
وی با اشاره به فیلم "مارمولک" بیان کرد: گاهی ما از سوژه و فیلم های خارجی کپی برداری می کنیم. فیلم " مارمولک " از روی فیلم " ما فرشته نیستیم" که در آمریکا ساخته شده است، کپی برداری شد. سوژه فیلم " فرشته نیستیم"دو آدم خلافکار بود که لباس دو کشیش را می دزدند و با آن لباس کارهای خلاف مرتکب می شوند. " مارمولک " کپی برداری از نمونه خارجی است و با واقعیت فاصله داشت. زندگی نمایش داده در آن زندگی طلبه نبود بلکه زندگی یک طلبه را به طور وارونه القا کرده بود.
مدیر مطالعات معاونت بین الملل حوزه های علمیه در مورد خروجی حضور روحانیت در قاب سینما و تلویزیون عنوان کرد: وقتی روحانیون در قاب سینما و تلویزیون می روند و زندگی آنها به درستی نمایش داده می شود، مردم با روحانیون آشنا می شوند و بین روحانیون خوب و بد تفکیک قایل می شوند.
روحانی خوب و بد داریم
حجت الاسلام امیرخانی خاطرنشان کرد: منظور از روحانیت آیت الله طالقانی، مجتهدی، مشکینی، بهجت، امام (ره) و مقام معظم رهبری است که می شود از زندگی اخلاقی، اجتماعی، تدین و تقوای آنها الگوبرداری کرد و به مردم این الگوی خوب را ارایه داد. ممکن است کسی به اسم روحانی و به نام روحانی کارهایی انجام دهد که ناشایست است. ما نباید بگوییم روحانیت این جوری هستند. این درست نیست. مردم باید بفهمند که روحانیت هم مثل سایر اقشار خوب و بد دارد.
پیوند عمیق با دین نتیجه شناخت مردم از روحانیون
وی آشنایی بیشتر مردم با آموزه های دینی را از دیگر خروجی های انعکاس زندگی درست روحانیت در فیلم و سریال دانست و افزود: شناخت زندگی خانوادگی و اجتماعی روحانیون باعث می شود که مردم شناخت بیشتری نسبت به حوزه و زندگی روحانیون پیدا کنند، ارتباط بین روحانیون و مردم بیشتر می شود و مردم با مفاهیم و آموزه های دینی پیوند عمیق تری پیدا می کنند. از طرفی مردم با سیستم حوزه و دستاوردهای حوزه آشنا می شوند و با مقام و جایگاه علما و دانشمندان اسلامی آشنا می شوند.
حجت الاسلام امیرخانی تصریح کرد: هر چقدر که مردم با قشر روحانیت آشنا شوند، بسیاری از سوءتفاهم ها و فاصله ها کم می شود و مردم با مبلغان دینی و اسلام پیوند می خورند، سوالات و شبهات به راحتی حل و مطرح می شود. در این صورت دانشجو ترس و لرز ندارد که از روحانی یک سوال بپرسد و بترسد که توبیخ یا نکوهش شود. وقتی مردم ببینند که روحانی با چهره باز و دیدی باز و با اخلاقی خوب و صمیمانه جواب آنها را می دهد، راغب به طرح مسایل خود می شود.
نظر شما