سینماگران کف حوزه را نبینند/ فیلم ها حاشیه زندگی روحانیون را نشان دادند

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام دکتر غفاری فر با بیان اینکه بعد علمی و پژوهشی روحانیت در فیلم ها مغفول مانده است، گفت: سقف دانشگاه، گروه های علمی، نخبگان و عالمان برجسته با زبان هنر به مردم معرفی نشده اند.

حجت الاسلام دکتر غفاری فر، مدیر گروه تبلیغ موسسه عالی آموزشی حوزوی امام رضا (ع) و جامعه شناس در مورد ضرورت به تصویر کشیدن زندگی روحانیون در قالب فیلم و سریال به خبرنگار شبستان گفت: درباره ورود هنر هفتم به زندگی روحانیون دو نظر درست و غلط وجود دارد. دسته اول اعتقاد دارند، روحانی پدیده زنده اجتماعی و یکی از صنف های حاضر در جامعه است که اگر در قالب فیلم و سریال به آن پرداخته شود یک نوع تقویت روحانیون در جامعه است.

 

حجت الاسلام دکتر غفاری فرد ادامه داد: واژه روحانی یک واژه وارداتی است. ما عالم دین، مفسر و فیلسوف داریم. ورود هنر هفتم به زندگی روحانیون این نکته مثبت را دارد که روحانی هم مورد نقد و تایید قرار می گیرد.

 

وی با بیان اینکه نگاه دوم به پرداخت زندگی روحانیون در قالب فیلم و سریال کاملا برعکس نگاه اول است، عنوان کرد: در این نگاه صحبت از جانشینی تاریخی روحانیون است. بزرگترین شخصیت تاریخی ما امام (ره) همواره خود را برحذر می دانست که خودش را نماد کامل اسلامی بداند. به عنوان حقیقت تاریخی جایگاه روحانیت بعد از معصومان (ع)است. اگر هنرمندان ورود پیدا کنند به زندگی روحانیون و جایگاه آنها تخطئه شود مرجعیت دینی هم تخطئه می شود.

 

این جامعه شناس خاطرنشان کرد: من بیشتر نگاه اول را می پسندم که ما در قالب فیلم و سریال، روحانیون را به مردم معرفی کنیم و آنها را در حاشیه نبینیم. نقطه مشترک اکثر فیلم ها این است که به حاشیه زندگی روحانیت پرداخته اند. علت این است که هنرمندان ما آگاهی درستی از روحانیون ندارند.

 

مدیر گروه تبلیغ موسسه عالی آموزشی حوزوی امام رضا (ع) افزایش شناخت هنرمندان از روحانیون را ضروری دانست و افزود: امروزه تلاش همه هنرمندان این است که اگر قرار است به پدیده ای بپردازند با آن حس مشترک بگیرند، به عنوان مثال بازیگری که می خواهد نقش یک معتاد را بازی کند، چند صباحی باید با یک معتاد زیست مشترک داشته باشد، از نزدیک معتاد را ببیند تا درک درستی از زندگی او داشته باشد.

 

حجت الاسلام دکتر غفاری فرد با اشاره به اینکه اکثر فیلم ها و سریال هایی که در مورد روحانیون ساخته شده به ظاهر امر پرداخته شده است، بیان کرد: نقطه مشترک اکثر این فیلم ها بخش ظاهری و نازک زندگی روحانیت در حد گفتگوی احوالپرسی و استخاره است.

 

وی با بیان اینکه بخش دانش آموختگی و پژوهشی روحانیون در قالب فیلم و سریال مغفول مانده است، تصریح کرد: من شاهد بودم روحانیونی از 24 ساعت تنها 4 ساعت استراحت می کردند. من وقتی به حوزه رفتم این را دیدم و فهمیدم بسیاری از روحانیون تا پاسی از شب مطالعه می کنند و ما می بینیم جای این مسایل در فیلم و سریال ها مغفول مانده است.

 

عضو گروه علوم اجتماعی دانشگاه باقرالعلوم با اعتقاد بر اینکه فیلم ها و سریال هایی که تاکنون ساخته شده است تاثیر درستی از روحانیون ارایه نکرده است، گفت: به زبان ساده فیلم ها و سریال ها، روحانی را در حد کسی که استخاره می کند و پاسخ شرعی به مسایل می دهد، معرفی کرده اند. این مسئله پیامد بدی دارد برای جوانان فاضل و خوشفکری که می خواهند در این مسیر گام بردارند زیرا درک جوانان در همین سطح محدود باقی می ماند.

 

حجت الاسلام دکتر غفاری فرد خاطرنشان کرد: 30 سال در حوزه درس می دهم و درس می خوانم و یک هزارم آنچه بزرگان دارند را ندارم. آنچه بزرگان و عالمان دین زحمت می کشند را جامعه و فرهیختگان درک نمی کنند و یا درک کمی از این مسئله دارد. در واقع بین واقعیت روحانیت و درک جامعه فاصله زیاد است.

 

وی با اشاره به برنامه "خندوانه" یادآور شد: در بخشی از این برنامه مسابقه ای بین آقای مسعودی و خانم دهقان بود و من خوشحال شدم که در عصر فجور اخلاق یک خانم با رعایت همه نکات پوشش و عفاف چه از لحاظ بیانی و رفتاری در تلویزیون به اجرا می پردازد. در دنیای وحشی هنر که زن را به جز سکس برای سینما نمی خواهند، زن مسلمان توانسته با رعایت عناصر عفاف به تلویزیون بیاید و با بحث های انسان شناسی زن و مرد مردم را بخنداند. نگاه من و بسیاری از روحانیون به هنر بد نیست اما انتظاراتی هم از هنرمندان داریم.

 

مدیر گروه تبلیغ موسسه عالی آموزشی حوزوی امام رضا (ع) با اشاره به سریال "پرده نشین" اظهار داشت: یکی از بهترین کاراکترها که دو سال پیش شاهد آن بودیم کاراکتر یک روحانی در سریال "پرده نشین" بود. این سریال توانست به لایه های درونی روحانیت بپردازد و تا حدودی روحانی به عنوان یک عنصر فرهنگی فرهیخته معرفی شد.

 

 

حجت الاسلام دکتر غفاری فرد با بیان اینکه سینماگران و هنرمندان کف حوزه را نبینند، عنوان کرد: اگر بخواهیم به مساله ای در سطح کوچه و بازار نگاه کنیم و نگاه ظاهری و سطحی داشته باشیم، سطح آن مساله را تنزل داده ایم. سینماگران  کف حوزه را نبینند  و شناخت خود را نسبت به روحانیون و زندگی آنها افزایش دهند. متاسفانه سقف دانشگاه، گروه های علمی، نخبگان و عالمان برجسته به زبان هنر به مردم معرفی نشده اند.

 

وی با بیان اینکه دشمن تلاش دارد همه را علیه روحانیت بسیج کند، تصریح کرد: فیلم ملاصدرا فیلم خوبی بود. این فیلم از حیث متانت اجتماعی، تواضع و ارتباطات اخلاقی و علمی خوب وارد شده بود و نشان داد که دشمنان تلاش دارند روحانیت را تخریب کنند.

 

عضو گروه علوم اجتماعی دانشگاه باقرالعلوم خاطرنشان کرد: سرمایه علوم انسانی که محصول 1400 سال است می تواند ما را در اتکا به باورها یاری دهد، بر این اساس سینماگران ما می توانند با افزایش آگاهی و اطلاعات خود تصویر درستی از زندگی روحانیون ارایه دهند.

 

حجت الاسلام دکتر غفاری فرد با اشاره به فیلم "مارمولک" بیان کرد: کارگردان و نویسنده این فیلم موفق به ارایه تصویر درست از روحانیون نشدند. این فیلم باعث بی ادبی یک جوان به فیلسوف ترین فرد یعنی آیت الله جوادی شد. این جوان به ایشان گفته بود مارمولک چطوری یا همین حرف را جوانی در نمایشگاه کتاب به آیت الله سبحانی زدند. این فیلم باعث شد که گستاخ ها گستاخ تر شوند.

 

وی در مورد فیلم"طلا و مس" خاطرنشان کرد: این فیلم بیشتر به بعد ظاهر قضیه پرداخته بود و مشکلات طلبه ها را مطرح کرده بود. بازیگران در این فیلم خوب به ایفای نقش پرداختند.

 

این جامعه شناس تصریح کرد: در سریال های "مریم مقدس"، "مردان آنجلس" و "یوزارسیف" به لایه های عمیق پرداخته شده بود، به عنوان مثال در فیلم "مریم مقدس" نشان داده شد که دینداری هزینه دارد و گاهی هزینه ها متعدد و دشوار است.

 

مدیر گروه تبلیغ موسسه عالی آموزشی حوزوی امام رضا (ع) با بیان اینکه فیلم ها و سریال ها باید به لایه های عمیق تر زندگی روحانیون بپردازند، گفت: باید بعد علمی زندگی روحانیون بیشتر در فیلم ها و سریال ها نشان داده شود، متاسفانه این بعد در قاب سینما و تلویزیون مغفول مانده است. اگر قرار است پا در جنگ نرم بگذاریم و بتوانیم با تهاجمات فرهنگی مقابله کنیم باید اعتماد به نفس علمی را جا بیندازیم و به تصویر کشیدن زندگی علمی روحانیون می تواند کمک موثری در این زمینه باشد.

 

حجت الاسلام دکتر حسن غفاری فرد با بیان اینکه در بحث علوم انسانی همچنان مقلد کور هستیم، عنوان کرد: در بحث هسته ای یک فرد بعد از هشت سال می تواند به نقطه مطلوب برسد اما در بحث علوم انسانی اینطور نیست. چندین هزار نفر در مقطع فوق لیسانس و دکتری با گرایش عاطفی و مذهبی به حوزه می آیند و انتظار دارند سریع جواب بگیرند و به خاطر همین انتظار سرخورده می شوند و می روند.

 

وی با اشاره به فیلم" آدم برفی" یادآور شد: سناریو دارای مضامین بلند بود اما بازی این فیلم را سطحی کرد. این فیلم روی دو مفهوم وطن خواهی و دینداری تاکید داشت اما اجرای بازیگران فیلم را مبتذل کرد و فیلم بیشتر شبیه لطیفه شد.

 

این جامعه شناس همچنین در مورد فیلم" آتقی" خاطرنشان کرد: آنقدر بازیگر نقش آتقی خوب نقش یک معتاد را بازی می کرد که انگار یک نوع تبلیغ مثبت برای اعتیاد شده بود. این نشان از حساسیت کار هنری دارد که هنرمندان باید به آن توجه کنند.

 

حجت الاسلام دکتر غفاری فرد با بیان اینکه مظلومیت اجتماعی روحانیون باید در قالب فیلم و سریال به تصویر کشیده شود، اظهار داشت: مهمترین بخش زندگی روحانیون که بخش علمی و دستیابی به موفقیت های علمی است در فیلم ها مغفول مانده است و ضرورت دارد فیلمسازان به این امر بپردازند.

 

کد خبر 496712

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha