به گزارش خبرنگار شبستان، زهرا خستو کارشناس ارشد جامعه شناسی و پژوهشگر حوزه علوم انسانی، در دومین کنگره علوم انسانی، به ارائه مقاله خویش با عنوان "تعاملات بین کنشگران علمی: پیش زمینه اجتماعی نوآوری و بومی سازی علوم انسانی در ایران" پرداخت.
وی در این مقاله که با همکاری دکتر حمید عباداللهی، جامعه شناس و استاد دانشگاه، تهیه شده بود، با بیان این که به باور برخی از جامعه شناسان، علم واقعیتی است که در جریان کنش متقابل ما بین کنشگران و در درون میدان علم تولید می شود، افزود: در نتیجه این تعاملات، کنشگران یکدیگر را می یابند و با توجه به علائق مشترکشان، حلقه های فکری ای را به وجود می آورند که به نظر کالینز همان اجتماع علمی است.
خستو در بخش ابتدایی سخنانش، گفت: تعاملات میان کنشگران حوزه علم، از عوامل مهم رشد و توسعه علوم، به ویژه علوم انسانی، به شمار می رود.
وی، در ادامه اذعان داشت: هر اجتماع علمی، افرادی را شامل می شوند که دارای مناسک تعاملی بوده، بر روی حوزه های مفهومی مشخص تمرکز می کنند و ایده های نظری و روش شناختی را در بین خود به اشتراک می گذارند.
این کارشناس حوزه علوم انسانی، اضافه کرد: با این اوصاف، از تعاملات علمی درون اجتماع علمی، جرقه های جدیدی حاصل می شوند که به تدریج و آن هم به واسطه کنش متقابلِ مستمر می توانند به یافته های علمی جدید بدل شوند.
وی هم چنین اظهار کرد: مروری بر ادبیات جامعه شناسی علم در ایران، حاکی از آن است که به ارتباطات و کنش متقابل کنشگران در حوزه علوم انسانی در داخل کشور، به لحاظ نظری و روش شناختی، توجه کافی مبذول نشده است.
خستو، بومی سازی علوم انسانی را امری مهم خواند و گفت: بومی سازی علوم انسانی از مباحثی است که در سال های اخیر از مهم ترین موضوعات مورد مجادله در حوزه علوم انسانی در داخل کشور به شمار می رود.
وی با طرح یک پرسش، مهم ترین مانع بومی سازی علوم انسانی را معرفی کرد و تصریح کرد: یکی از موانع عمده بومی سازی علوم انسانی، میزان اندک تعاملات علمی در بین کنشگران حوزه علوم انسانی است.
این پژوهشگر حوزه علوم انسانی، افزود: با زمینه سازی های ساختاری و ارتباطی برای افزایش میزان تعاملات بین محققین و اساتید دانشگاه در حوزه علوم انسانی، می توان به شکل گیری حلقه های فکری در داخل کشور کمک کرد.
وی در بخش پایانی سخنان خود اضافه کرد: از این طریق است که می توان باعث خلق نوآوری هایی در حوزه علوم انسانی برای بومی سازی آن در کشور شد.
شایان ذکر است، در این جلسه که با حضور جمعی از کارشناسان عرصه علوم انسانی برگزار شده بود، دکتر افسانه ادریسی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال نیز به ارائه مقاله خود پرداخت.
پایان پیام/
نظر شما