حجت الاسلام سیدمحمد مهاجرانی، نویسنده و شاعر در مورد راههای موثر تبلیغاتی کتاب به خبرنگار شبستان گفت: تبلیغ کتاب برای افزایش سرانه مطالعه امری ضروری و موثر است و راهکارهای آن به دو دسته سازمانی (دولتی) و مردمی قابل تقسیمبندی و بحث و بررسی است.
راه اندازی شبکه کتاب گره گشایی برای تبلیغات کتاب
حجتالاسلام مهاجرانی با تاکید بر لزوم فعالیت جدی صداوسیما در امر تبلیغ کتاب عنوان کرد: در حال حاضر برنامههایی همچون "یک دقیقه با کتاب" برای معرفی کتاب در صداوسیما وجود دارد اما اینگونه فعالیتها باید بهتر، بیشتر و مستمرتر باشد، به عنوان مثال در برنامه اقتصادی، کتب اقتصادی و در شبکه کودک، کتاب کودک و نوجوان معرفی شود.
وی خاطرنشان کرد: شنیدهام که صداوسیما قرار است، شبکه کتاب راهاندازی کند که اگر این امر صورت گیرد، بسیار خوب و اثرگذار در مسیر تبلیغات و معرفی کتاب و تشویق افراد به مطالعه خواهد بود.
نویسندگان و شعرا به مدارس دعوت شوند
این نویسنده با اشاره به نقش آموزش و پرورش در تبلیغ کتاب بیان کرد: عملکرد آموزش و پرورش در این زمینه بهتر از صداوسیماست. در پایان کتاب درسی و مجلات آموزش و پرورش همچون مجله رشد، کتابهایی برای بچه ها معرفی شده است که این امر کم و بیش در ترغیب بچه ها به مطالعه کتب مفید و مناسب سن آنها اثرگذار خواهد بود.
وی حضور نویسندگان و شعرا در مدارس به مناسبتهای مختلف را نوعی تبلیغ موثر برای کتاب ذکر کرد و افزود: مدارس باید در مناسبتهای مختلف مثل هفته کتاب و کتابخوانی از شعرا و نویسندگان کودک و نوجوان دعوت به عمل آورند تا درباره خود و کتابهایشان سخنرانی کنند و این امر می تواند در ترغیب بچهها به مطالعه بسیار اثرگذار باشد.
دفترهای تبلیغاتی کتاب تولید شود
نویسنده " باغ سبز نماز " و " حاجی کوچولو " معرفی کتاب در پشت دفاتر را یکی از راههای موثر تبلیغ کتاب دانست و گفت: در حال حاضر دفاتری با طرحهای ملی و مذهبی تولید میشود که عکس شخصیتهای ملی و مذهبی و مکانهای دیدنی شهرهای کشورمان بر روی این دفاتر دیده میشود. خوب است پشت جلد دفاتر به معرفی کتابهای برگزیده جشنوارهها و کتب خوب اختصاص یابد و علاوه بر تصویر جلد کتاب یک پاراگراف در معرفی کتاب نیز درج شود. این تبلیغ بسیار گسترده خواهد بود، به طور مثال اگر 50 هزار دفتر تولید شود یعنی 50 هزار دانش آموز با یک کتاب آشنا میشوند.
ائمه جماعات کتاب خود تبلیغ کنند
حجتالاسلام مهاجرانی ائمه جماعات مساجد را دعوت به تبلیغ کتاب کرد و گفت: همانطور که ائمه جماعات حداقل هفتهای یکبار احکام را برای نمازگزاران توضیح میدهند میتوانند هر چند شب یکبار به معرفی یک کتاب خوب به خصوص کتابهای مذهبی بپردازند.
وی تصریح کرد: روحانیون میتوانند در مناسبتهای مختلف از جمله ماه رمضان و محرم و صفر به معرفی کتب مربوطه بپردازند. ما در زمینه امام حسین (ع) و قیام عاشورا کتاب زیاد داریم اما همه در یک رتبه نیستند و روحانیون باید کتابهای خوب و معتبر مذهبی در مورد ائمه اطهار (ع) را به مردم معرفی کنند.
کتاب و کتابخوانی را در مهمانی و جشن تولدها رونق دهیم
این نویسنده با بیان اینکه کتاب و کتابخوانی باید در محافل مذهبی و مهمانیها تبلیغ شود، بیان کرد: مردم ما در شب یلدا دور هم جمع میشوند و غزلیات حافظ را میخوانند. چه خوب است خواندن شعر و داستان در مهمانیها و جشن تولدها باب شود، در این صورت انس با کتاب اتفاق میافتد.
کتاب باید در معرض دید باشد نه در کمد
حجتالاسلام مهاجرانی با تاکید بر اینکه کتاب باید در مکانهای مختلف در معرض دید مردم باشد، تصریح کرد: اگر در خانه، کتابها به جای اینکه در کمد و فضای بسته باشند در قفسهای در معرض دید باشند، مثل میوهای که روی میز قرار دارد، ترغیب برای برداشتن آنها بیشتر میشود.
این شاعر یادآور شد: در یکی از مساجد قم، قفسه کتاب را نزدیک کفشداری می گذاشتند و ناخودآگاه نمازگزاران در هنگام ورود و خروج به مساجد چشمشان به انواع کتابها میافتد و کنجکاو شده و یکی دو کتاب را ورق زده و یا یکی را برای مطالعه انتخاب میکنند. در دسترس قرار دادن کتابها خود یک نوع تبلیغ غیرمستقیم برای کتاب و کتابخوانی است.
سالن های انتظار میزبان کتابها شوند
حجتالاسلام مهاجرانی با تاکید بر لزوم وجود کتاب در سالنهای انتظار ادارات، بیمارستانها و مطبهای دکتر اظهار داشت: در آرایشگاه مردانهای در قم چند کتاب گذاشتند که مراجعهکنندگان در زمان انتظار، وقت خود را بیهوده سپری نکنند. اگر در مکانهای مختلف کتاب قرار داده شود علاوه بر اینکه فرد وقتش اتلاف نمیشود، شاید ترغیب شود که آن کتاب را از کتابخانه یا کتاب فروشی تهیه کند و به مطالعه بپردازد.
کتابها در بیلبورد و بنرها جای گیرند
وی معرفی کتاب از طریق بنر و بیلبورد در خیابان ها را یکی از راههای گسترده تبلیغات کتاب در سطح شهرها دانست و گفت: در حال حاضر بنرهایی قلم چی و گاج که به درد کنکوریها میخورد، در سطح شهرها به چشم میخورد. خوب است که وزارت ارشاد با همکاری شهرداری و آموزش و پرورش به معرفی بهترین کتابها از طریق بنر و بیلبورد در سطح شهر بپردازند و بچهها را علاوه بر کتاب های کمک آموزشی با کتب مفید در زمینه های مختلف آشنا کنند.
پایان پیام/
نظر شما